Άλκη, το πιο μεγαλόσωμο των ελαφιδών

Η Άλκη, Λατινικά Alces alces, είναι θηλαστικό, μηρυκαστικό ζώο, το πιο μεγαλόσωμο της  οικογένειας των ελαφιδών. Απαντάται  στην Βόρεια Αμερική και την Ευρασία. Το ύψος μιας μέσης αρσενικής άλκης στο ακρώμιο είναι 1,4 με 2,1 μέτρα και βάρος 380 με 700 κιλά. Τα θηλυκά είναι λίγο μικρότερα. Έχουν κοντή ουρά και  πυκνό τρίχωμα που συγκρατεί τη θερμότητα, ενώ όταν ο καιρός είναι ζεστός, συχνά βρίσκονται μέσα σε λίμνες.




Τα περισσότερα ενήλικα αρσενικά έχουν πλατιά κέρατα, σε σχήμα ανοικτής παλάμης,  






άλλα μέλη έχουν κέρατα σε σχήμα κλαδιών δέντρου. 


Μπορεί να στρέψει τα μάτια της και να εντοπίσει κάποια κίνηση σχεδόν ευθεία πίσω της χωρίς να γυρίσει καν το κεφάλι. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι, επειδή τα ρουθούνια της είναι μακριά το ένα από το άλλο, ίσως της δίνουν τη σπάνια ικανότητα να εντοπίζει τη θέση διαφόρων αντικειμένων σε τρισδιάστατη κλίμακα. 



Τα αφτιά της δε, στρέφονται προς κάθε κατεύθυνση, και μπορούν να ξεχωρίσουν ήχους από άλλες άλκες μέχρι και τρία χιλιόμετρα μακριά!


Το μενού τους περιορίζεται αποκλειστικά στα φυτά, βλαστούς,
φύλλα, υδρόβια φυτά, οπότε για να επιβιώσουν τους χειμώνες με τα χιόνια, όταν ο καιρός είναι ζεστός, πέφτουν με τα μούτρα στο φαγητό.

Τρώνε πάνω από 20 κιλά βλάστησης καθημερινά, είτε αυτή φτάνει σε ύψος τριών μέτρων είτε βρίσκεται κάτω από το νερό. Αξιοποιούν πλήρως την τροφή τους χωνεύοντάς την σε ένα στομάχι με τέσσερις θαλάμους, εξάγοντας τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά και συσσωρεύοντας λίπος.

Την εποχή του ζευγαρώματός τους το φθινόπωρο, γίνονται
αγώνες μεταξύ ανδρών που ανταγωνίζονται για μια γυναίκα. Τα θηλυκά δε, επιλέγουν συντρόφους με βάση τα κέρατα, των οποίων το μέγεθος και ο ρυθμός ανάπτυξής τους καθορίζεται από τη διατροφή και την ηλικία. Η δε συμμετρία τους αντικατοπτρίζει την υγεία τους.

Μετά την εποχή του ζευγαρώματος τα αρσενικά ρίχνουν τα
κέρατά τους για να εξοικονομήσουν ενέργεια για το χειμώνα. Ένα νέο σύνολο ελαφοκέρατων θα αναπτυχθεί στη συνέχεια την άνοιξη, το οποίο χρειάζεται τρεις έως πέντε μήνες για να αναπτυχθεί πλήρως, καθιστώντας τα ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα όργανα ζώων.

   MyPhotoPics