Pentedattilo, χωριό-φάντασμα, Καλαβρία, νότια Ιταλία

Στην καρδιά της περιοχής που μιλάει Ελληνικά κοντά στο Reggio  Καλαβρία, νότια Ιταλία, μέσα στο υπέροχο Εθνικό Πάρκο του Ασπρομόντε, υπάρχει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χωριά της βαθιάς νότιας Ιταλίας: το Pentedattilo! Ένα χωριό-φάντασμα, που αναβιώνει  σήμερα   χάρις στις νέες εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες. Η ίδρυσή του χρονολογείται από τον 9ο αιώνα, για την υπεράσπιση της περιοχής του Reggio από τις επιδρομές των Σαρακηνών.

Είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στον βράχο του Monte
Calvario,
250 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με θέα στο Ιόνιο Πέλαγος. Το βουνό έχει ένα χαρακτηριστικό σχήμα που θυμίζει ένα κυκλώπειο χέρι με πέντε δάχτυλα από το οποίο προέρχεται το όνομα του χωριού. Στην ελληνική γλώσσα πέντε-δάκτυλος (μεταφρασμένο penta-daktylos) ή "πέντε δάχτυλα".

Ακριβώς κάτω από το βουνό, αρχικά χτίστηκε το κάστρο, από το οποίο σήμερα υπάρχουν μερικά ερείπια και, στη συνέχεια, γύρω του η παλιά πόλη. Λόγω φυσικών απειλών, ιδίως σεισμών και πλημμυρών, το 1968 το Pentedattilo κηρύχθηκε ακατοίκητο και μετά από τρία χρόνια εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Τη δεκαετία του '80, ορισμένοι νέοι και σύλλογοι ξεκίνησαν μια
μακρά διαδικασία αναβίωσης από εθελοντές από όλο τον κόσμο. Πρόσφατα, ντόπιοι τεχνίτες και καλλιτέχνες, μέσα σε αυτά τα αρχαία πέτρινα σπίτια που περιβάλλονται από φραγκοσυκιές, άνοιξαν καταστήματα για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών από γυαλί, ξύλο και κεραμικά.

Υπάρχει επίσης το παραδοσιακό Μουσείο, το Mu Trap με αντικείμενα και υλικά της παράδοσης των αγροτών και το La Casa del Bergamotto, το οποίο διατηρεί ορισμένα αρχαία εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή της πολύτιμης ουσίας του περγαμόντου, του τυπικού εσπεριδοειδούς της επαρχίας Reggio Calabria και πουλάει φυσικά προϊόντα που λαμβάνονται από αυτό και τα παράγωγά του.

Επιπλέον, το Pentedattilo διοργανώνει δύο σημαντικά φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το Pentedattilo Film Festival, ένα διεθνές φεστιβάλ αφιερωμένο στους αναδυόμενους σκηνοθέτες μικρού μήκους και,

το Paleariza, ένα φεστιβάλ που τείνει να ενισχύσει την παράδοση του Grecanico, μια συγκεκριμένη γλώσσα που ομιλείτε ακόμα στην περιοχή. Αγγίζει 14 ιστορικά κέντρα και χωριά της ελληνικής Καλαβρίας μέσω μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, θεατρικών παραστάσεων, εργαστηρίων, εκθέσεων και πεζοπορικών διαδρομών για να δείξει τις εσωτερικές περιοχές της περιοχής. 

   MyPhotoPics