Περίτας φαίνεται να προέρχεται από την μακεδονική λέξη για τον Ιανουάριο. Λέγεται επίσης ότι το όνομα το έδωσε ο Αλέξανδρος από την λέξη περιττός = εξαιρετικός. Λένε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος που θέσπισε νόμο για την προστασία των ζώων.
Ο Περίτας ήταν αυτός που δάγκωσε έναν ελέφαντα και ένα λιοντάρι στο πεδίο της μάχης, πολεμώντας εναντίον του Δαρείου Γ’ όταν ο Αλέξανδρος είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση κάποια στιγμή στην μάχη. Εκεί ήταν που μάλλoν σκοτώθηκε και αυτό. Θεωρείται ένα από τα δέκα σκυλιά που άφησαν το αποτύπωμα τους στην ιστορία.
Η ράτσα είναι δύσκολο να εξακριβωθεί και παραμένει άγνωστη, πιθανότατα ήταν Μολοσσός Ηπείρου.
Σύμφωνα με τον Πλίνιο, ο βασιλιάς Πύρρος της Ηπείρου (ΒΔ Ελλάδα), ο οποίος ήταν ενθουσιασμένος από τον Αλέξανδρο, του χάρισε το σκυλί.
Μια ιστορία λέει ότι όταν ο Μ. Αλέξανδρος ήταν παγιδευμένος πίσω από τις οχυρώσεις των Μαλλών, μαζί με τον Λεοννάτο, Πευκέστα και τον Αβρέαο. Ο Λεοννάτος άκουσε το ουρλιαχτό του Περίτα από πίσω του. Ενώ εξακολουθούν να αγωνίζονται, τον φώναξε για να τρέξει στον Αλέξανδρο που είχε τραυματιστεί με βέλος. Και ο Περίτας επιτέθηκε στους Μαλλούς όπου τραυματίστηκε από ένα ακόντιο και πέθανε στην αγκαλιά του αφεντικού του.
Ο Μέγας Αλέξανδρος τίμησε τον πιστό σκύλο του Περίτα δίνοντας το όνομά του σε μία πόλη, την Περίτα. Μια αρχαία ελληνική πόλη στην Πενταποταμία της Ινδίας. Αναφέρεται από τον Πλούταρχο στους Βίους παράλληλους στον Αλέξανδρο. Οι πληροφορίες για την ύπαρξη της πόλεως είναι αμυδρές, γιατί όπως ο ίδιος αναφέρει, το έμαθε από τον Σωτίωνα και αυτός από τον ρήτορα Ποτάμωνα τον Λέσβιο (75 π.Χ. -15 μ.Χ.) στο έργο του, Για τον Αλέξανδρο τον Μακεδόνα.
MyPhotoPics