Νήσος Κρανάη, Γύθειο, Ελλάς

Στην νοτιοδυτική άκρη της πόλης του Γυθείου βρίσκεται το μικρό κατάφυτο νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι. Ενώνεται με λιμενοβραχίονα με το
Γύθειο από το 1898. Σύμφωνα με τον Όμηρο, σε αυτό βρήκαν κρησφύγετο ο Πάρης και η ωραία Ελένη και πέρασαν εκεί το πρώτο τους ερωτικό βράδυ πριν φύγουν για την Τροία. Κατά το μύθο, ο Πάρης φεύγοντας ξέχασε το κράνος του εκεί κι έτσι το νησάκι ονομάστηκε Κρανάη.





Στο νησάκι βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Πέτρου.




Λίγα μέτρα παρακάτω στον σύντομο εσωτερικό χωματόδρομο ξεπροβάλλει μέσα από το πυκνό πευκοδάσος ένα από τα πιο ιστορικά κτίσματα της Μάνης, ο πύργος Τζανήμπεη, της οικογένειας Τζανετάκη - Γρηγοράκη, κτίσμα του 1829, ο οποίος ανακαινίσθηκε το 1989 και λειτουργεί ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης. 
Στην άκρη του νησιού δεσπόζει ο περίφημος πέτρινος φάρος που κατασκευάστηκε το 1873. Το ύψος του άσπρου οκταγωνικού του πύργου είναι 23 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 78 μέτρα. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους φάρους που έχουν διασωθεί. Ψηλός, πετρόκτιστος και περιτριγυρισμένος από βοηθητικά κτήρια. Πρωτολειτούργησε με πετρέλαιο και η ακτίνα της δέσμης φωτός του έφτανε τα 15 ν.μ.
    MyPhotoPics