Παναγία η Μαρτσαλιανή, νήσος Κρήτη, Ελλάς

Ο Μάρτσαλος ή το Μάρτσαλο είναι μια περιοχή που βρίσκεται πάνω στον όγκο των Αστερουσίων Ορέων ανάμεσα στο Κεφάλι (Ακρωτήριο Λίθινο) και το Αγιοφάραγγο,
νήσος Κρήτη, Ελλάς.
Στην περιοχή αυτή υπάρχει ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους δύο περίπου χιλιομέτρων, το οποίο ανήκει στα ερημητήρια της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας.
Μέσα στο φαράγγι υπάρχει πλούσια βλάστηση καθώς και ένα μικρό φοινικόδασος στα μέσα περίπου της διαδρομής του. Τα εντυπωσιακά απότομα βράχια φιλοξενούν έναν μεγάλο αριθμό από σπηλιές οι οποίες μοιάζουν με αετοφωλιές και στις οποίες κατοικούσαν πολλοί από τους ασκητές της περιοχής.
Το φαράγγι του Μαρτσάλου είναι ιδιαίτερα απότομο και δύσβατο και καταλήγει στο Λυβικό Πέλαγος, όπου υπάρχει ένα μικρό αλλά καλό Λιμάνι. Άλλωστε σε αυτό το γεγονός οφείλει η περιοχή το όνομά της μιας και στην αρχαία Λατινική γλώσσα «Μάρτσαλο» σημαίνει καλό λιμάνι. 


Στην αρχή του Φαραγγιού υπάρχει σκαλισμένος μέσα σε έναν μεγάλο βράχο ένας σπηλαιώδης ναός, ο οποίος εκτιμάται ότι στην περίοδο των διωγμών χρησιμοποιήθηκε σαν κατακόμβη - εκκλησία. 
Η εκκλησία αυτή για κάποιο λόγο εγκαταλείφθηκε ενώ η είσοδος και ο τρούλος της είχαν σκεπαστεί από βράχους λόγω κατολισθήσεων. Στα μέσα του 19ου αιώνα ένας από τους βοσκούς της Μονής Οδηγήτριας ονόματι Λαμπάκης, ανακαλύπτει τυχαία τον σπηλαιώδη Ναό και μέσα σε αυτόν την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Ο σπηλαιώδης αυτός Ναός ο οποίος ονομάστηκε«Παναγία η Μαρτσαλιανή» και είναι αφιερωμένος στον «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου» (λόγω της εικόνας που βρέθηκε μέσα σε αυτόν), παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί είναι λαξευμένος μέσα στον βράχο σε σχήμα κώνου, όπως και ένας φούρνος. 

Έχει βάθος 8 μέτρων και ύψος 10 μέτρων μέχρι την κορυφή του τρούλου. Γύρω από τον ναό, βρίσκονται ερείπια κελιών και άλλων κτισμάτων, που φιλοξένησαν, στο παρελθόν, μοναχούς και ασκητές.
   MyPhotoPcs