Ο κόλπος των καρχαριών, Αυστραλία

Ο κόλπος των καρχαριών είναι το δυτικότερο σημείο της Αυστραλίας και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1991. Βρίσκεται 800 χλμ.  βόρεια του Περθ. Η περιοχή καλύπτει έκταση 23.000 τ.χλμ.,  εκ των οποίων τα 4.000 αποτελούνται από θαλάσσια χλόη και είναι κατά το ήμισυ χερσαία και κατά το έτερο ήμισυ θαλάσσια, καθώς περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- πολλά νησιά, χερσονήσους και ορμίσκους. 

Στο θαλάσσιο κομμάτι του πάρκου, ζουν δελφίνια του είδους bottlenose, θαλάσσιες χελώνες, πάνω από 320 είδη ψαριών (φαλαινοκαρχαρίες, γιγαντιαία σαλάχια και σαλάχια μάντα), πάνω από 10.000 ντυγκόνγκ και εκατομμύρια μικρότερων θαλάσσιων οργανισμών. 
Στο χερσαίο κομμάτι ζουν πολλά είδη μαρσιποφόρων (ερυθροκίτρινο καγκουρώ, μπάντικουτ, μπέττονγκ), περισσότερα από 230 είδη πτηνών (παπαγάλοι, κοκκινολαίμηδες, γλαρόνια, αετοί) και σχεδόν 100 είδη ερπετών (δράκοι) και αμφιβίων (βάτραχοι). Στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 1.200 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 51 είναι ενδημικά και τα 25 σπάνια.

Οι λεγόμενοι "στρωματόλιθοι του Χάμελιν Πουλ" αποτελούν τις αρχαιότερες κατασκευές από ζωντανούς οργανισμούς στη Γη, καθώς δημιουργήθηκαν πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια από μικροοργανισμούς. 
Μελετώντας τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν εκατοντάδες διαφορετικά είδη μικροβίων, το καθένα από τα οποία είχε διαφορετικές λειτουργίες. Σήμερα, στρωματόλιθοι υπάρχουν σε πολύ λίγες περιοχές του πλανήτη, όπως ο Κόλπος των καρχαριών, οι Μπαχάμες και τα έλη της Φλόριντα. 
   MyPhotoPics