Άγριο καρότο

Το άγριο καρότο είναι ένα ακόμη αγριόχορτο, το οποίο συναντούμε στα βουνά μας και συχνά δεν του δίνουμε σημασία. Και όμως έχει πολλές και σημαντικές ιδιότητες. Το επιστημονικό όνομά του  είναι Δαύκος το καρότο, (Daucus carota) και μαζί με άλλα παρόμοια και γνωστά φυτά ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδιοφόρων (Umbelliferae). Είναι γνωστό και με τα ονόματα δαυκί, σταφυλίνος ή σταφυλίνακας και χαβούτσι. 




Πρόκειται για ένα ανθεκτικό βότανο που ζει δύο χρόνια με σκληρή μακριά ρίζα σαν λεπτό καρότο. 


Διαθέτει μακρύ βλαστό περίπου 1 μέτρο, από τον οποίο βγαίνουν μεγάλα σύνθετα φύλλα σε σχήμα φτερού. Τα άνθη του είναι συνήθως άσπρα, πολύ μικρά σε μέγεθος και βγαίνουν πολλά μαζί σε ταξιανθία σύνθετου σκιαδιού, στο κέντρο του οποίου έχουν σκούρο καφετί χρώμα. Ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο (ανάλογα με το υψόμετρο και το κλίμα). 
Στο τέλος της άνθησης το σκιάδι κλείνει προς τα μέσα και σχηματίζει μικρή φωλιά. Τα άνθη διαθέτουν 5 πέταλα, 5 στήμονες και 2 στύλους. Οι καρποί του είναι διπλό αχαίνιο. Φυτρώνει στα λιβάδια, στους αγρούς και στα ανοιχτά μέρη  του βουνού. 
Είναι ο πρόγονος του ήμερου καρότου και είναι γνωστό από παλιά, το χρησιμοποιούσαν ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και άλλοι γιατροί της αρχαιότητας.
Είναι βρώσιμο φυτό το οποίο καταναλώνουμε από τον Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο – Μάιο πριν ξεσταχιάσει. Χρησιμοποιώντας τη ρίζα και τους τρυφερούς βλαστούς του, τρώγεται βρασμένος με την προσθήκη λαδόξιδου και έχει μια πολύ χαρακτηριστική, δυνατή και ευχάριστη μυρωδιά.
Διαθέτει πολλές χρήσιμες χημικές και φαρμακευτικές ουσίες, κυρίως βιταμίνες, όπως η προβιταμίνη Α (καροτίνη), η C και η Β, καθώς και πτητικά έλαια, σάκχαρα, μέταλλα κ.λ.π.. Χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού. Επίσης από τα μικρά σκούρα άνθη, που βρίσκονται στο κέντρο του σκιαδιού, παρασκευάζονται χρώματα ζωγραφικής.
   MyPhotoPics