Νήσος του Μαν, Ιρλανδική θάλασσα

Το νησί του Μαν ( Isle of Man), είναι νησί στην Ιρλανδική θάλασσα. Έχει έκταση 572 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 83.314 κατοίκους σύμφωνα με
την απογραφή του 2016. Πήρε το όνομά του από την κελτική φυλή των Μανξ, οι απόγονοι των οποίων κατοικούν εκεί έως σήμερα. Οι Άγγλοι κατέλαβαν το νησί τον 14ο αιώνα, ενώ αποτελεί Κτήση του Βρετανικού Στέμματος από το 1765.
Σχηματίστηκε ως νησί πριν από περίπου 85.000 χρόνια, όταν η ανερχόμενη στάθμη της θάλασσας λόγω της τήξης των παγετώνων απέκοψε οριστικά τη Βρετανία από την ηπειρωτική Ευρώπη, κατά τη Μεσολιθική περίοδο. Τα πιο πρώιμα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στη νήσο χρονολογούνται από τη Μεσολιθική περίοδο.
Το Κοινοβούλιο των Μανξ ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα και έχει αυτονομία από το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολλά ζητήματα, όπως της φορολογίας. Το γεγονός αυτό έχει προσελκύσει πολλές επιχειρήσεις και τράπεζες να μεταφέρουν την έδρα τους στο νησί Μαν. Η τοπική γλώσσα είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα και κινδύνευε να εξαφανιστεί έως το 1993, οπότε και άρχισε να διδάσκεται ξανά στα σχολεία.
Κάποια από τα άπειρα ενδιαφέροντα της Νήσου του Μαν





Πρωτεύουσά του είναι το Ντάγκλας, μια όμορφη πόλη, με 3 χλμ παραλία. 






Απέναντι από το Ντάγκλας βρίσκεται το νησάκι St Mary’s σε μικρή απόσταση από τη στεριά, με τον Πύργο του Καταφυγίου, φτιαγμένο με γρανίτη το 1832. Έχει πλάτος 52 μέτρα, ύψος 12,5 μέτρα.







Το κάστρο Peel που χτίστηκε τον 11ο αιώνα από τους Βίκινγκς, υπό την κυριαρχία του Βασιλιά Magnus Barefoot του Γ΄ της Νορβηγίας 1073 - 1103. 
Το ακρωτήριο Bradda Head στα νοτιοδυτικά του Isle of Man, στις Βρετανικές Νήσους, με ύψος 116 μέτρων προφυλάσσει τον κόλπο Port Erin από τα βόρεια. Στην κορυφή του βρίσκεται ο Πύργος του Μίλνερ ο οποίος χτίστηκε το 1871 με δημόσια συνδρομή ως μνημείο του ευεργέτη του Πορτ Ερίν, Γουίλιαμ Μίλνερ, ο οποίος έκανε πολλά για να βοηθήσει τους ψαράδες του χωριού και τους φτωχούς.

Το Μουσείο Manx (Thie Tashtee Vannin) στο Ντάγκλας γεμάτο αντικείμενα, μοναδικούς θησαυρούς για τη Νήσο του Μαν. Η ιστορία των 10.000 χρόνων του νησιού παρουσιάζεται μέσω ταινιών, γκαλερί και διαδραστικών προβολών.
Ο τροχός Laxey (γνωστός και ως Lady Isabella) χτίστηκε το 1854 στην πλαγιά του λόφου πάνω από το χωριό Laxey. Είναι ο μεγαλύτερος υδραυλικός τροχός στον κόσμο. Σχεδιασμένος από τον Robert Casement, έχει διάμετρο 22,1 μέτρα, πλάτος 1,8 μέτρα και περιστρέφεται με περίπου τρεις περιστροφές ανά λεπτό.







Το ιππήλατο τραμ 












Το ατμοκίνητο τρένο





Για τους λάτρεις της ιστορίας υπάρχει το Πολεμικό Μουσείο -  μουσείο αεροπορίας, που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο Ronaldsway, κι εντυπωσιάζει με το πλήθος των εκθεμάτων και το μεράκι των εθελοντών που το συντηρούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτοικοι του νησιού πολέμησαν τόσο στο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο και στη Μάχη της Κρήτης κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.




Ο φάροςDouglas, βρίσκεται στο Douglas Head. Ιδρύθηκε το 1857 από τους μηχανικούς αδελφούς David και Thomas Stevenson.
Ο φάρος Point of Ayre, είναι ένας ενεργός φάρος του 19ου αιώνα, που βρίσκεται στο Point of Ayre στο βορειοανατολικό άκρο του Isle of Man. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Robert Stevenson και φωτίστηκε για πρώτη φορά το 1818, καθιστώντας τον τον παλαιότερο λειτουργικό φάρο στο νησί.

Ο φάρος Chicken Rock, κατασκευάστηκε το 1875 πάνω σε ένα μεγάλο και επικίνδυνο βράχο δυόμιση χλμ. νότια της νήσου του Μαν. Έχει ύψος 44 μέτρα και χτίστηκε από λευκό γρανίτη που έφεραν από το Dalbeattie της Σκωτίας.
Το μικρό νησάκι στην Ιρλανδική Θάλασσα, μεταξύ της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, μέλος της Κοινοπολιτείας, είναι γνωστό μεταξύ άλλων, για τον πιο επικίνδυνο αγώνα μοτοσυκλετών, που διεξάγεται από το 1907 σε δημόσιους δρόμους, με διαδρομή που ελίσσεται ανάμεσα από σπίτια, πεζοδρόμια, φράχτες και αγροκτήματα, 


για τα πρόβατα Loaghtan. Πρόκειται για μια φυλή  προβάτων  στην Νήσο του Μαν, τα οποία έχουν σκούρο καστανό μαλλί και συνήθως τέσσερα ή περιστασιακά έξι κέρατα.



για τις γάτες του Μαν. Η φυλή αυτή έρχεται από το 1700. Ο τόπος καταγωγής της είναι τα νησιά Man. Το χαρακτηριστικό της  είναι η έλλειψη της ουράς. 


Η σημαία της Νήσου του Μαν είναι το  τρισκέλιον. Σύμβολο ηλιακό. Ως σύμβολο χρησιμοποιήθηκε και από τους κατοίκους των Μυκηνών και της Λυκίας στην αρχαιότητα. Η σημαία αυτή είναι παρόμοια με τη σημαία της Σικελίας.
   MyPhotoPics