Puya Raimondi, η βασίλισσα των Άνδεων

Η βασίλισσα των Άνδεων, Puya  Raimondi, είναι ένα φυτό που φυτρώνει σε υψόμετρο 3.200-4.800  μέτρων και είναι ενδημικό της Βολιβίας και του Περού, στις Άνδεις. Είναι το μεγαλύτερο απ' όλα τα είδη της οικογένειας Puya, αλλά και από τις βρομέλιες. Έχει δε μια γιγάντια ταξιανθία, μεταξύ 4 έως 8 μέτρων υψηλή, είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και διατηρείται ανθισμένη περίπου 3 μήνες.
Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει και τα 15 μέτρα, τα φύλλα του έχουν μήκος έως 1,25 μέτρο και πλάτος περίπου 8 εκατοστά και το κάθε φυτό έχει περισσότερα από τρεις χιλιάδες λουλούδια και έξι εκατομμύρια σπόρους. Ανθίζει μόνο μια φορά στη ζωή του, που μπορεί να φτάσει τα 100 χρόνια. Όπως οι περισσότερες βρομέλιες, έτσι κι αυτό πεθαίνει αμέσως μετά την ανθοφορία. 
Είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη φυτών στον κόσμο και αποκαλείται ζωντανό απολίθωμα.  
Η πρώτη επιστημονική περιγραφή αυτού του είδους έγινε το 1830 από τον Γάλλο επιστήμονα Alcide d'Orbigny, μετά την συνάντησή του στην περιοχή Vacas, Cochabamba, στη Βολιβία σε υψόμετρο 3.960 μέτρα. Ωστόσο, καθώς τα φυτά που είδε ήταν ανώριμα και δεν είχαν ακόμα ανθοφορία, δεν μπόρεσε να τα ταξινομήσει σε κατηγορία.
Ο Antonio Raimondi, ο οποίος μετανάστευσε στο Περού για να κάνει εκτεταμένες βοτανικές αποστολές εκεί, συνάντησε το είδος αυτό στην περιοχή του Chavín de Huantar και το δημοσίευσε με το όνομα Pourretia gigantea στο βιβλίο του, El Perú, του 1874. Το 1928 το όνομα μετατράπηκε σε Puya raimondii από τον Γερμανό βοτανολόγο Hermann Harms, καθώς ο συνδυασμός Puya gigantea χρησιμοποιούταν ήδη για ένα χιλιανό είδος. 
Θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης έχει συμπεριλάβει το φυτό αυτό στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, υποστηρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή εμποδίζει ήδη την ικανότητα του φυτού να ανθίζει. Επίσης υποστηρίζει ότι η εξάπλωση των βοσκοτόπων ευθύνεται για τη μείωση του αριθμού των φυτών.
              Και σε ... γραμματόσημο!
            MyPhotoPics