Το "Ελληνικό Χωριό" της Φλόριντα, ΗΠΑ

Το Tarpon Springs, που αποκαλείται και "Ελληνικό Χωριό" της Φλόριντα, είναι μία παραθαλάσσια πόλη  των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται στην κομητεία Pinellas της
Φλόριντα με 22.554 κατοίκους. Είναι γνωστό από την σημαντική παρουσία Ελληνοαμερικανών, η οποία είναι πιο έντονη από οποιαδήποτε άλλη πόλη των ΗΠΑ. Η περιοχή αποτελείται από μια σειρά κολπίσκων στον κόλπο του Μεξικού.

Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες έφτασαν στην πόλη κατά την δεκαετία του 1880, για να εργαστούν ως δύτες σπογγαλιείας. Το 1905 ο Γιάννης Κόκκορης παρουσίασε την τεχνική της συλλογής σπόγγων στο Tarpon Springs. 


Έφερε σπογγαλιείς από τα Δωδεκάνησα και τη Χάλκη, με αποτέλεσμα ως το 1930 να δημιουργηθεί μια ανθούσα βιομηχανία σπόγγων στην πόλη, η οποία απέφερε εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.


Το 1947 έφτασε όμως και σε αυτή την πλευρά του κόλπου του Μεξικού η επιδημία της κόκκινης άλγης, που κατέστρεψε τους βιότοπους των σπόγγων. Τότε, μην έχοντας άλλη επιλογή, οι σπογγαλιείς έγιναν ψαράδες και ναυτικοί για να ζήσουν. Η πόλη σταδιακά μετέτρεψε τις σπογγαλιευτικές δραστηριότητες σε τουριστική ατραξιόν. 
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 έγινε μια σοβαρή προσπάθεια να αναβιώσει η σπογγαλιεία στην περιοχή από τον επιχειρηματία Τζορτζ Μπιλίρη, η οποία έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μάλιστα το φθινόπωρο του 2007 σημειώθηκε νέο ρεκόρ συλλογής σπόγγων από μια βάρκα. Έτσι η βιομηχανία του σπόγγου παραμένει ενεργή στο Tarpon Springs μέχρι σήμερα.
Το 2007 και το 2008 το Tarpon Springs αδελφοποιήθηκε με την Κάλυμνο, τη Χάλκη, τη Σύμη και την Λάρνακα της Κύπρου. Δήμαρχος είναι ο Καλύμνιος Χρυσόστομος Αλαχούζος, ο οποίος μετανάστευσε με την οικογένεια του στις ΗΠΑ το 1966, όταν ήταν 13 ετών και ήταν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας ειδικών σχολείων στην πόλη που ως δεύτερη γλώσσα διδάσκουν τα ελληνικά, με δασκάλους που στέλνει εκεί η ελληνική πολιτεία.


Στο επίκεντρο της πολιτιστικής και θρησκευτικής ζωής του Tarpon Springs βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, στον οποίο ανήκουν περίπου 800 οικογένειες. 







H πιο διάσημη θρησκευτική γιορτή είναι αυτή των Θεοφανείων, στις 6 Ιανουαρίου, κατά την οποία τελείται ο αγιασμός των υδάτων και των καϊκιών.




Αξιοθέατα του Tarpon Springs με ιστορικό ενδιαφέρον, τα οποία αναφέρονται στον επίσημο κατάλογο ιστορικών τόπων των ΗΠΑ είναι το  παλιό Δημαρχείο (Old Tarpon Springs City Hall)








Το μουσείο Safford House











Το παλιό γυμνάσιο (Old Tarpon Springs High School) 

    MyPhotoPics