Ταλίν, παλιά πόλη, Εσθονία

Το Ταλίν η πρωτεύουσα της Εσθονίας, βρίσκεται στην νότια πλευρά του Φινλανδικού κόλπου, μόλις 80 χιλιόμετρα από το Ελσίνκι. Είναι η καλύτερα διατηρημένη μεσαιωνική πόλη της
Βόρειας Ευρώπης. Η παλιά πόλη χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και χωρίζεται σε δύο γειτονιές, το παλιό εμπορικό κέντρο All-linn γεμάτο εκκλησίες, μεσαιωνικά σπίτια και χαλαρά bar, και την παλιά αριστοκρατική συνοικία Toompea στον ομώνυμο λόφο.


Περικλείεται από καλοδιατηρημένα τείχη και πύργους. Η περιήγηση ξεκινά περνώντας από την πύλη Viru, ενός παραμυθένιου πύργου που ουσιαστικά είναι η είσοδος στην παλιά πόλη. 


Στο κέντρο της παλιάς πόλης δεσπόζει η πλατεία του Δημαρχείου, με το γοτθικού ρυθμού Δημαρχείο της, όπου φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις, πολλά εστιατόρια και καφετέριες.
Το Δημαρχείο του Ταλίν (Estonian: Tallinna raekoda) είναι το παλαιότερο δημαρχείο σε ολόκληρη την περιοχή της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας. Βρίσκεται στη νότια πλευρά της πλατείας και έχει μήκος 36,8 μέτρα. Ο δυτικός τοίχος έχει μήκος 14,5 μέτρα και ο ανατολικός 15,2 μέτρα. Πρόκειται για διώροφο κτήριο με ευρύχωρο υπόγειο.


Απέναντι από το Δημαρχείο, στο νούμερο 11, βρίσκεται το παλαιότερο φαρμακείο της Ευρώπης, που λειτουργεί συνεχώς από το 1422 μέχρι και σήμερα, πάντα στον ίδιο χώρο.
Η εκκλησία St. Olav είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες της μεσαιωνικής Ευρώπης, με πανύψηλο πύργο 123.8 μέτρων. Τα πρώτα γνωστά γραπτά αρχεία που αναφέρονται στην εκκλησία χρονολογούνται από το 1267. Ανασυστάθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα.


Ανεβαίνοντας πιο ψηλά πηγαίνουμε στον λόφο Τoompea όπου συναντάμε το εσθονικό κοινοβούλιο, ένα μπαρόκ κτίριο σε ροζ απόχρωση, το Riigikogu, που χτίστηκε το 1767-1773.



Πάνω στο λόφο δεσπόζει το ομώνυμο κάστρο,  ένα πέτρινο φρούριο του  1227, το οποίο χρησιμοποιούνταν σαν βάση για κάθε ξένη δύναμη που κυριαρχούσε στην Εσθονία.  
Εντός των τειχών βρίσκεται και ο Ρωσικός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Αλέξανδρου Νέφσκυ, χτισμένος στα χρόνια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ένας πολύ εντυπωσιακός ναός, με όμορφα χρώματα, περίτεχνους τρούλους και πελώριες καμπάνες - η μια καμπάνα φτάνει σε βάρος 15 τόνους!

Το μπαρόκ παλάτι Kadriorg, που χτίστηκε το 1718 και σήμερα αποτελεί Μουσείο Τέχνης.
Άποψη του λόφου Toompea κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.
Το Μουσείο Τέχνης Kumu, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στην Εσθονία και ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία Τέχνης στη βόρεια Ευρώπη, με έργα της Εσθονίας από τον 18ο έως το 21ο αιώνα. Άνοιξε για το κοινό το 2006.
   MyPhotoPics