Μονή Αγίων Θεοδώρων Ραψάνη, Λάρισα, Ελλάς

Τρία χιλιόμετρα έξω από το χωριό Ραψάνη, συναντάμε την μονή των Αγίων Θεοδώρων σε μια δασώδη πλαγιά στα νότια του χωριού. Δεν είναι γνωστός ο αρχικός χρόνος ίδρυσης της μονής,
θεωρείται όμως πολύ πιθανή η ύπαρξή της την παλαιολόγεια περίοδο, σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν κατά την επισκευή του μνημείου από την αρχαιολογική υπηρεσία το 1971-72. Για την ιστορική παρουσία της μονής τα στοιχεία είναι λιγοστά. 
Είναι γνωστή μόνον η παρουσία του μοναχού - βιβλιοδέτη Διονυσίου το 1778. Το σημερινό καθολικό κτίσθηκε το 1778, όπως μαρτυρεί η κτητορική επιγραφή στον κυρίως ναός και τοιχογραφήθηκε την ίδια περίοδο από τον ιερομόναχο Δαμιανό και τον συνεργάτη του Ιωάννη, οι οποίοι αναφέρονται στην επιγραφή του νάρθηκα.
Και στις δύο επιγραφές μνημονεύεται ο επίσκοπος Πλαταμώνος Διονύσιος (1763-1794), γνωστός για την προστασία των γραμμάτων, καθώς και οι ηγούμενοι Διονύσιος (στην επιγραφή του κυρίως ναού) και Παρθένιος (σ’ εκείνη του νάρθηκα), ενώ τα έξοδα αναλήφθηκαν από τους κατοίκους της Ραψάνης.
Η Ραψάνη είναι χωριό του Νομού Λάρισας και βρίσκεται στους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 500 μέτρα από την θάλασσα, επάνω από την γραφική κοιλάδα των Τεμπών, με πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Ιδρύθηκε ενδεχομένως τον 10ο αιώνα από την συνένωση χωριών με το όνομα Ολυμπιάδες.
    MyPhotoPics