Casa Batllo, Βαρκελώνη, Ισπανία

Είναι ένα διάσημο κτίριο στο κέντρο της Βαρκελώνης και ένα από τα αριστουργήματα του Αντόνιο Γκαουντί.  Το κτίριο αποτελεί αναδιαμόρφωση ενός παλαιότερου σπιτιού,
που επανασχεδιάστηκε από τον Γκαουντί το 1904 και ανακαινίστηκε αρκετές φορές από τότε. Αρχικά χτίστηκε το 1877 από τον Αντόνιο Γκαουντί μετά από την ανάθεσή του σε αυτόν από τον Lluis Sala Sanchez.
Αγοράστηκε από τον Josep Batllo το 1900. Ο σχεδιασμός του σπιτιού δεν άρεσε στους αγοραστές, αλλά η οικογένεια Μπατλό αποφάσισε να αγοράσει το σπίτι λόγω της κεντρικής του θέσης. Η οικογένεια Μπατλό ήταν πολύ γνωστή στη Βαρκελώνη για τη συμβολή της στη βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας.
Το 1954 η ασφαλιστική εταιρία Seguros Iberia απέκτησε το κτίριο και δημιούργησε γραφεία εκεί. Το 1970 άρχισε η πρώτη ανακαίνιση σε μερικά δωμάτια. Το 1983 τα εξωτερικά μπαλκόνια ανακαινίστηκαν στο αρχικό τους χρώμα και ένα χρόνο μετά η εξωτερική πρόσοψη φωτίστηκε για την τοπική γιορτή La Merce.

Το 1993, οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Κάζα Μπατλό, αγόρασαν το σπίτι και συνέχισαν τις ανακαινίσεις σε ολόκληρο το κτήριο. Το 1995, το Κάζα Μπατλό άρχισε να νοικιάζει τις εγκαταστάσεις του για διάφορες εκδηλώσεις. 

Περισσότερα από 2.500 τετραγωνικά μέτρα δωματίων, μέσα στο κτίριο, έχουν εκμισθωθεί για διάφορους σκοπούς. Λόγω της θέσης του κτιρίου και της ομορφιάς των εγκαταστάσεων έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση και φιλοξενούν σημαντικά γεγονότα της πόλης.

Το τοπικό όνομα του κτιρίου είναι Casa dels ossos (Το σπίτι των οστών), λόγω της οργανικής σκελετώδους εμφάνισής του. Όπως όλα τα έργα που σχεδίασε ο Γκαουντί, μπορούν να χαρακτηριστούν ως μοντερνισμός και αρτ νουβό σε μια ευρύτερη έννοια.
Το ισόγειο, συγκεκριμένα, είναι ασυνήθιστα δομημένο, με ακανόνιστα οβάλ παράθυρα και πέτρινο τοίχο σμιλεμένο σαν να ρέει. Υπάρχουν λίγες ευθείες γραμμές και η πρόσοψη είναι διακοσμημένη με πολύχρωμο μωσαϊκό, φτιαγμένο από θραύσματα κεραμικών πλακιδίων. Η οροφή είναι αψιδωτή και μοιάζει με πλάτη δράκου ή δεινοσαύρου.


Μια θεωρία θέλει το στρόγγυλο χαρακτηριστικό στα αριστερά του κτιρίου, που καταλήγει σε έναν πυργίσκο και σταυρό, να είναι η λόγχη του Αγίου Γεωργίου (του πολιούχου της Καταλονία), που έχει βυθιστεί στο πίσω μέρος του δράκου.

    MyPhotoPics