Νυμφόπετρες, νομός Θεσσαλονίκης, Ελλάς

Έξω από το χωριό Νυμφόπετρα, στο νομό Θεσσαλονίκης, ανάμεσα  στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, Ελλάς, στο δρόμο για  Προφήτη, βρίσκονται οι "Νυμφόπετρες",
ένας ιδιόμορφος  γεωλογικός
σχηματισμός, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο της φύσης. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή σειρά από όρθιους ασβεστολιθικούς βράχους, για την προέλευση των οποίων υπάρχει πλούσια λαογραφική παράδοση.
Έτσι σύμφωνα με μια εκδοχή της τοπικής λαογραφικής
παράδοσης οι Νυμφόπετρες είναι μια ομάδα από κυνηγούς οι οποίοι ενώ αναζητούσαν θηράματα σε μια κυνηγητική εξόρμηση, συνάντησαν τυχαία μια παρέα από νύμφες του δάσους οι οποίες λούζονταν στα κρυστάλλινα νερά μιας πηγής. 



Οι άνδρες έμειναν εκστατικοί παρακολουθώντας το θέαμα αλλά η θέα Άρτεμις που τους αντιλήφθηκε εξοργίστηκε τόσο με την ασέβειά τους ώστε τους πέτρωσε στο σημείο που στέκονταν.





Σύμφωνα πάλι με άλλη εκδοχή τοπικής λαογραφικής παράδοσης οι βράχοι προήλθαν από μια γαμήλια πομπή συνοδείας των μελλονύμφων προς την εκκλησία. 

Κάποια στιγμή η νύφη διαπίστωσε ότι είχαν ξεχάσει να πάρουν από το σπίτι τις βέρες της τελετής και τότε η "κακιά" πεθερά καταράστηκε το ζευγάρι και την πομπή που το ακολουθούσε να πετρώσει στο σημείο που βρίσκονταν.
Πέρα από τους θρύλους που μας γοητεύουν, 
υπάρχει και η αληθινή  επιστημονική εξήγηση. Είναι από ασβεστόλιθο, ή πιο σωστά είναι τραβερτινικοί σχηματισμοί που προήλθαν από απόθεση ανθρακικού ασβεστίου από θερμά νερά. Πρόκειται δηλαδή για στήλες άλατος που σχηματίστηκαν από υπέρθερμους πίδακες  γεωθερμικού υγρού.
  

Τα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή αποτελούσαν τη δίοδο μέσω της οποίας νερά από υδροφόρους ορίζοντες σε κάποιο βάθος -που είχαν σχετικά αυξημένη θερμοκρασία και περιεκτικότητα σε άλατα- έβγαιναν στην επιφάνεια. 


Οι πηγές από τις οποίες ανέβλυζαν  τα νερά βρίσκονταν κατά μήκος  των ρηγμάτων και σε αυτό οφείλεται και η γραμμική διάταξή τους. Με τα νερά αυτά υδροδοτείται το χωριό της Νυμφόπετρας και αξίζει να σημειωθεί ότι προκαλούν βλαβερές συνέπειες στα δόντια των κατοίκων, διότι περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρακικών και θειικών ιόντων.
    ΜyPhotoPics