Νήσος Αστυπάλαια, Ελλάς

Η Αστυπάλαια, Ελλάς, είναι ένας από αυτούς τους τόπους με λίγο ξένο τουρισμό - αντίθετα είναι πολύ δημοφιλές νησί  στους Έλληνες.  Αυτό το πανέμορφο νησί βρίσκεται δυτικά
της Νισσύρου και
ανατολικά της Ανάφης.  Έχει συνολική έκταση 97 τετρ. χλμ. και ακτογραμμή 110 χλμ. με πολλούς φυσικούς κολπίσκους, παραλίες και νησάκια. 
Το νησί έχει σχήμα πεταλούδας καθώς αποτελείτε από 2 κομμάτια γης που ενώνονται από έναν ισθμό μήκους 110 μέτρων. Στην Αστυπάλαια μπορεί κανείς να απολαύσει ήσυχες διακοπές σε ένα αυθεντικά Ελληνικό τοπίο με πανέμορφες παραλίες, πολλά αξιοθέατα αλλά και και να εξερευνήσει μέσω μονοπατιών σημεία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.  
Ο κύριος οικισμός της Αστυπάλαιας είναι η Χώρα που βρίσκεται στην δυτική ακτή και είναι χτισμένη στο ίδιο σημείο που ήταν και η αρχαία πόλη.  Πάνω από την πόλη βρίσκεται το Ενετικό Κάστρο με της δύο εκκλησίες του που ανακαίνησε ο  Quirini τον 4ο αιώνα και που τραγουδιέται στη λαϊκή παράδοση ως "Κάστρο της Αστροπαλιάς".  Σήμερα η Χώρα έχει επεκταθεί μέχρι την ακτή όπου και ενώνεται με το λιμάνι, τον Πέρα Γιαλό.  
Σε μικρή απόσταση από τη Χώρα βρίσκεται το  Λιβάδι, μία πλούσια παραθαλάσσια πεδιάδα που παράγει εξαιρετικής ποιότητας κίτρα και λαχανικά - η πεδιάδα απλώνεται
έως τη θάλασσα όπου προσφέρει μία φανταστική παραλία. Στα βόρεια του νησιού υπάρχει ένα μεγάλο και απολύτως ασφαλές λιμάνι με έναν παραθαλάσσιο οικισμό που ονομάζεται Μαλτεζάνα ή Ανάληψη.

Το Βαθύ, είναι ο μικρότερος οικισμός του νησιού και βρίσκετε κατά μήκος ενός  γραφικού κολπίσκου.  Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρονται με δέος στο νησί λόγω του πολύ καλού του κλίματος, του κυνηγιού που υπάρχει (κυριώς φασιανοί και λαγοί), καθώς επίσης και τα πολλά ψάρια και σφουγγάρια που έχουν οι γύρω θάλασσες. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν φίδια στην Αστυπάλαια.  
  Χώρα Αστυπάλαιας
 Ενετικό Κάστρο Χώρας 
  Ανεμόμυλοι
  Μαλτεζάνα
  Πέρα Γυαλός
  Βαθύ
  Μεγάλη Παναγιά
Παναγιά Πορταϊτισσα
  Μοναστήρι Αγίου Ιωάννου
  Τα λουτρά του Ταλλάρα
  Αρχαίες Νεκροπόλεις Αστυπάλαιας
   MyPhotoPics