Φαρακλό, το "σεληνιακό τοπίο" της νήσου Λήμνου, Ελλάς

Φαρακλό ή Φαλακρό ονομάζεται μία περιοχή στην νήσο Λήμνο, Ελλάς, όπου χαρακτηρίζεται από διάφορους βραχώδεις  σχηματισμούς ιδιαίτερης γεωμορφολογικής
αξίας, τα οποία δίνουν την εντύπωση στον επισκέπτη ότι είναι λαξευμένα γλυπτά. Τους παράξενους αυτούς σχηματισμούς, οι ντόπιοι τους αποκαλούν "φραγκοκέφαλα", λόγω της σφαιροειδούς μορφής τους, σε όλες τις πιθανές αποχρώσεις του κίτρινου.
Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από την τρεχούμενη καυτή λάβα, που ανάβλυζε από τα ηφαίστεια, όταν ήταν ενεργά στο νησί πριν από χιλιάδες χρόνια. Οπότε αυτή η ποσότητα λάβας όταν ήρθε σε επαφή με το θαλασσινό νερό ψύχθηκε και σχημάτισε αυτά τα αλλόκοτα πετρώματα.  Όμως πιθανότερα πρόκειται για ψαμμίτες, δηλαδή ιζηματογενή πετρώματα. 
Το γεωλογικό πάρκο του Φαρακλού είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά σημεία της της Λήμνου και βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, κοντά στην Ατσική,  μετά το χωριό Προπούλι, στο ακρωτήρι Φαλακρό ή Φαρακλό, όπως το λένε οι ντόπιοι και φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, κοσμώντας με την ομορφιά τους τους γραφικούς όρμους του βόρειου τμήματος της Λήμνου. Τα φυσικά αυτά γλυπτά μοιάζουν σαν να έχουν έρθει από άλλο πλανήτη.
    MyPhotoPics