Τορρεμολίνος, Κόστα ντελ Σολ, Ανδαλουσία, Ισπανία

Το Τορρεμολίνος είναι δήμος στην Κόστα ντελ Σολ  που σημαίνει στα ισπανικά "Παραλία του Ήλιου", στα δυτικά της πόλης Μάλαγα, στην αυτόνομη περιοχή της Ανδαλουσίας στη νότια Ισπανία. Ήταν ένα  ψαροχώρι πριν από την απότομη αύξηση του τουρισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1950, το Τορρεμολίνος ήταν το πρώτο από τα θέρετρα που αναπτύχθηκαν στην Κόστα ντελ Σολ και αποτελεί από τότε έναν σημαντικό ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό. 
Αρχαιολογικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπινων οστών, εργαλεία και κεραμικά αποδεικνύουν ότι είχε κατοικηθεί ήδη από τη Νεολιθική εποχή. Σύμφωνα με τον Έλληνα γεωγράφο Πτολεμαίο, οι Φοίνικες είχαν ιδρύσει εδώ μια αποικία αλλά πιθανότατα ήταν οι Ρωμαίοι που ίδρυσαν την σημερινή πόλη, όπως φαίνεται από τα πορίσματα των κτισμάτων και μια νεκρόπολη, από το μέγεθος της οποίας έχει εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο οικισμός είχε περίπου 2.000 κατοίκους.
Η πόλη πήρε το όνομα της από τις ισπανικές λέξεις torre και molinos και σημαίνει ο "Πύργος των Μύλων" εξαιτίας των υδραυλικών αλευρόμυλων που αποτελούσαν μέρος της πόλης. Με αυτό το όνομα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε χάρτη του Μαρκές ντε λα Ενσενάδα το 1748. Μετά την πτώση της Γρανάδας η πόλη καταστράφηκε τελείως και ξαναχτίστηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα. 
Η οικονομία της σήμερα  είναι 
αποκλειστικά συνδεδεμένη με τον τουρισμό και λόγω του ήπιου κλίματος κατά την διάρκεια του χειμώνα η προσέλευση τουριστών στην περιοχή είναι σε δωδεκάμηνη βάση. Η παραλία της, η οποία εκτείνεται για σχεδόν 8 χιλιόμετρα, διαθέτει ποδηλατόδρομους και πίστες δίπλα στον πλήρως φωτισμένο χώρο περιπάτου. Το 2013, είχε 69.389 κατοίκους.
Αξίζει να επισκεφτείτε:




Το Casa de los Navajas, που βρίσκεται στην παραλία Playamar του Torremolinos. 







Το εμπορικό κέντρο, Calle San Miguel









Plaza costa del sol, μια πανέμορφη πεζοδρομημένη περιοχή








Plaza del lido, πλατεία κοντά στην παραλία με το άγαλμα, "οι κυρίες που τρέχουν"






Ο παλαιότερος μύλος στο Τορεμολίνο είναι ο Molino de Inca και βρίσκεται στον Βοτανικό κήπο, εκτάσεως 40.000 τ.μ. και ένα υπέροχο ιαπωνικό κήπο.








Aqualand Torremolinos, το υδάτινο πάρκο









Μια από τις ομορφότερες εκκλησίες της Ισπανίας, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ο οποίος είναι ο προστάτης της πόλης.








Palacio san miguel, αθλητικές εγκαταστάσεις









Θέα από το Canada Del Lobo.
    MyPhotoPics