Νήσος Καστός, Ελλάς

Το νησί Καστός βρίσκεται Ν.Α. της νήσου Λευκάδας, σε απόσταση ενός μιλίου από την νήσο Κάλαμο και 6 μίλια από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας. Ο μοναδικός μικρός παραθαλάσσιος
οικισμός βρίσκεται στο μέσο της ανατολικής πλευράς του νησιού σε ένα παρθένο και προφυλαγμένο κόλπο με αμμουδερή παραλία που αποτελεί την Κοινότητα Καστού με 50 μόνιμους κατοίκους που το καλοκαίρι λόγω επισκεπτών και τουριστών αυξάνονται σημαντικά.

Χαμηλοί λόφοι, ελαιόφυτες εκτάσεις και δαντελωτές ακτές συνθέτουν την εικόνα του νησιού. Ο Καστός είναι η μικρότερη κατοικήσιμη νησίδα των Επτανήσων και προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1864. Κύρια προϊόντα του είναι σιτηρά, σταφύλια και ωραίο κρασί.

Οι δυτικές ακτές του Καστού είναι απόκρημνες, σε αντίθεση με τις ανατολικές, όπου υπάρχουν όμορφες παραλίες. Ο όρμος Σαρακήνικο, στο δυτικό τμήμα του νησιού, αποτελεί εναλλακτική λύση για ελλιμενισμό σε περίπτωση κακοκαιρίας. 


Στο νησί έχουν αποκαλυφθεί ευρήματα Υστεροελληνιστικών, Ρωμαϊκών και Πρωτοβυζαντινών Χρόνων. Ο Καστός αποτέλεσε καταφύγιο αγωνιστών και αμάχων πριν και κατά τη διάρκεια του Αγώνα του 1821.




Ενδιαφέρον για τους επισκέπτες παρουσιάζουν η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, ανακαινισμένη βασιλική επτανησιακού τύπου, τα "κοιμητήρια", παλαιοχριστιανικοί τάφοι δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, οι ερειπωμένοι ανεμόμυλοι και το ξωκλήσι του Αγίου Αιμιλιανού, στο βόρειο τμήμα του νησιού.



Επίσης, σε αυτό το μικρό νησάκι δημιουργήθηκε και λειτουργεί από 21 Μαΐου 2018, ένα μουσειακός χώρος αφιερωμένος στην θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, με την ονομασία  Kastos Marine Museum “Home of the fin whale”.


Θαλασσινό Μουσείο (Μουσείο Πτεροφάλαινας) Καστού
    MyPhotoPics