Μουσοφαγίδες

Μουσοφαγίδες, Musophagidae, Turacos στα αγγλικά, είναι πολύχρωμα πτηνά μεσαίου μεγέθους, που το μήκος τους κυμαίνεται από 40 έως 75 εκατοστά, με εξαίρεση
τον Μεγάλο Μπλε Turaco, που έχει μήκος 70-76 εκατοστά και βάρος 800 - 1,231 γραμμάρια. Η πτήση τους είναι αδύναμη αλλά είναι πολύ καλοί αναρριχητές.  


Έχουν κοντές και στρογγυλεμένες φτερούγες που είναι μικρότερες
από την ουρά. Η μακριά ουρά έχει στρογγυλεμένες άκρες και αποτελείται από δέκα φτερά. Το ράμφος τους είναι κοντό και δυνατό. 


Είναι "ημι-ζυγοδακτυλα" πτηνά αφού το τέταρτο (εξωτερικό) δάκτυλο μπορεί να γυρίσει προς τα εμπρός ή και προς τα πίσω. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να μετακινούνται εύκολα από κλαδί σε κλαδί αλλά και μέσα στην πυκνή βλάστηση. Τα Τουράκος δεν παρουσιάζουν φυλετικό διμορφισμό, οπότε ο καθορισμός του φύλου τους γίνεται μόνο με χειρουργική εξέταση ή με τεστ DNA.
Η χρωστική στα φτερά των πράσινων Turacos είναι η μόνη πραγματική πράσινη χρωστική ουσία στα πτηνά που είναι γνωστή έως σήμερα. Το πράσινο χρώμα στα υπόλοιπα πουλιά προκύπτει από την κίτρινη χρωστική των καροτενοειδών, σε συνδυασμό με την πρισματική φυσική δομή του φτερού η οποία διαχέει το φως με τέτοιον τρόπο που δίνει αποχρώσεις του πράσινου ή μπλε χρώματος.
Τα φτερά των Turaco περιέχουν επίσης την κόκκινη χρωστική ουσία Τουρακίνη (Turacin), σε αντίθεση με άλλα πουλιά όπου το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στα καροτενοειδή. Και οι δύο χρωστικές προέρχονται από πορφυρίνες και είναι γνωστές μόνο στις Μουσοφαγίδες, ενώ η ελάχιστα μελετημένη τουρακοβερδίνη (turacoverdin) μπορεί να είναι σχετική και με άλλα πουλιά.
Είναι κατά βάση φρουτοφάγα πτηνά. Περνούν το χρόνο τους αποκλειστικά στα δέντρα αναζητώντας φρούτα και μικρά ασπόνδυλα. Η διατροφή τους αποτελείται από τεμαχισμένα φρούτα (και κάποια λαχανικά), όπως σταφύλια, μήλα, μπανάνες, πεπόνια, παπάγια, αχλάδια κλπ. Δεν μασάνε την τροφή τους, έτσι, την "σκίζουν" και την καταπίνουν.
Η φωλιά των Turacos είναι μια επίπεδη πλατφόρμα κλαδιών, τοποθετημένη σε αρκετό ύψος σε δέντρα. Γεννούν δύο ή τρία λευκά αυγά που επωάζουν και οι δύο γονείς για 22 μέρες. Οι νεοσσοί αναθρέφονται και από τους δύο γονείς και ανεξαρτητοποιούνται σε ηλικία περίπου πέντε εβδομάδων.
Το προσδόκιμο ζωής του άγριων Turacos δεν είναι γνωστό, ωστόσο τα εκτρεφόμενα πτηνά αποδεικνύονται εξαιρετικά μακρόβια αφού ζουν περισσότερα από 30 χρόνια στην αιχμαλωσία. Ενδεικτικά, ένα πουλί του Cotswold Wildlife Park έφτασε το 37ο έτος της ηλικίας του.
  Μπλε Μουσοφαγίδα
  Κόκκινη Μουσοφαγίδα
   MyPhotoPics