Μονή Παναγίας Φιλερήμου, νήσος Ρόδος, Ελλάς

Η Ιερά Μονή Παναγίας Φιλερήμου είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη και έχει γοτθική αρχιτεκτονική. Είναι επίσης, ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, καθώς ήταν ο τόπος όπου βρισκόταν η Ακρόπολη της Ιαλυσού με το ναό της Αθηνάς. 


Στο χώρο σώζονται σήμερα τα ερείπια της Αρχαίας Ιαλυσού, το βαπτιστήριο σε σχήμα σταυρού και μια μικρή υπόγεια βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Χωστού, 14ου ή 15ου αιώνα μ.Χ.




Η Μονή οδηγεί σε ένα μονοπάτι το οποίο αντιπροσωπεύει το Γολγοθά του Ιησού με 14 χαλκογραφίες  στημένες πάνω σε βάθρα που απεικονίζουν τα πάθη του Χριστού. 


Αυτή η διαδρομή θα σας οδηγήσει σε ένα μεγάλο σταυρό, ύψους 17,80 μ, με εσωτερική σκάλα που δίνει πρόσβαση στο οριζόντιο διάζωμα, με πανοραμική θέα, στο οποίο μπορείτε να ανεβείτε και να απολαύσετε μια υπέροχη θέα με απέραντο γαλάζιο.


Η εικόνα της Παναγίας της Φιλερήμου, είναι ένα από τα σημαντικά χριστιανικά κειμήλια. Θεωρήθηκε ότι είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, αλλά η ιστορία της εικόνας φαίνεται να ξεκινά από τον 11ο αιώνα. Το πρόσωπο της Παναγίας είναι ζωγραφισμένο στον καμβά, που έπειτα εφαρμόστηκε στην ξύλινη επιφάνεια. Πολλοί πιστεύουν ότι η εικόνα προέρχεται από την Ιερουσαλήμ. 
Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι μέλη του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου την έφεραν στη Ρόδο, το έτος 1000, όπου αργότερα πήρε και το προσωνύμιο από το λόφο Φιλέρημο, στον οποίο εφιλοξενήθη, και έγινε η προστάτιδα του νησιού. Άλλοι λένε ότι το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη την βρήκε ήδη στο νησί, μετά από την κατάκτησή του το έτος 1309, και ότι οι κάτοικοι την είχαν ήδη καθιερώσει ως προστάτιδά τους.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φιλερήμου (11ου αιώνα) βρισκόταν στη Μονή μέχρι το 1523. Στο πέρασμα των αιώνων μετακινήθηκε στην Ιταλία, τη Μάλτα, τη Ρωσία, το Βερολίνο και από το 2002 φιλοξενείται στο Μπλε Παρεκκλήσι του Εθνικού Μουσείου του Μαυροβουνίου.
Αντίγραφο της Εικόνας, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον Μοναχό Λάζαρο, ύστερα από αίτημα του Μητροπολίτη Ρόδου Κυρίλλου, μεταφέρθηκε στη Ρόδο από τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιο και τοποθετήθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Φιλερήμου την 24 Σεπτεμβρίου του έτους 2008 μ.Χ.
Σήμερα ο ναός λειτουργεί κάθε Κυριακή και εορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής. Στον ίδιο χώρο, σε χαμηλότερο επίπεδο, υπάρχει η μονόχωρη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου του Χωστού με τοιχογραφίες του 15ου αι. και εκτός του αρχαιολογικού χώρου, δίπλα στον χώρο στάθμευσης, βρίσκονται τα ερείπια βυζαντινού ναού, που χρονολογείται κατά τον 10ο αι.



Η Φιλέρημος βρίσκεται στα περίχωρα της Ρόδου και είναι ένας λόφος 267 μέτρων με θέα τη μικρή πόλη της Ιαλυσού και τον κόλπο της Ιξιάς και τα Τριάντα. 
   MyPhotoPics