Σπήλαιο Παπανικολή, Μεγανήσι, Λευκάδα, Ελλάς

Το σπήλαιο  Παπανικολή βρίσκεται στο Μεγανήσι και απέχει δώδεκα ναυτικά μίλια από την Λευκάδα, Ελλάς. Λέγεται ότι κατά την περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου είχε την
μυστική του βάση εκεί, το Υποβρύχιο Παπανικολής. Έχει μήκος 120 μέτρα, πλάτος 60 μέτρα το οποίο προχωρώντας προς το βάθος στενεύει και γίνεται 23 μέτρα. Το ύψος του είναι 30 μέτρα και η έκτασή του περίπου 4000 τ.μ.



Λέγεται επίσης ότι στη σπηλιά είχε βρει  καταφύγιο κι ένας παπάς με τους μαθητές του επί Τουρκοκρατίας, για να γλιτώσουν από τους πειρατές.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου εντυπωσιακοί σταλακτίτες "στολίζουν" τις επιφάνειες δημιουργώντας με το φως του ήλιου αντανακλάσεις που του δίνουν μοναδικούς χρωματισμούς. Η σπηλιά εκτός από ιστορική έχει και μεγάλη αρχαιολογική σημασία, αφού εικάζεται ότι κατοικούνταν από την αρχαιότητα, σύμφωνα και με τις τελευταίες γεωλογικές έρευνες που έγιναν σχετικά πρόσφατα στο Μεγανήσι.



Η σπηλαιολόγος Άννα Πετροχείλου το έχει χαρακτηρίσει ως το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

    MyPhotoPics