Όταν ωριμάσουν οι ακατέργαστες κόκκινες μπανάνες έχουν μια σάρκα που είναι κρεμώδης και στο φως φαίνεται σαν να έχει ροζ χρώμα.
Πρέπει να έχουν ένα βαθύ κόκκινο ή καφέ χρώμα όταν ωριμάσουν και τρώγονται καλύτερα όταν είναι χωρίς μώλωπες και ελαφρά μαλακές. Όσο πιο κόκκινο είναι το φρούτο, τόσο το καλύτερο.
Έχει περισσότερο καροτένιο και υψηλότερο το επίπεδο της βιταμίνης C. Όπως οι κίτρινες μπανάνες, έτσι και οι κόκκινες ωριμάζουν σε λίγες ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου και είναι καλύτερο να αποθηκεύεται εκτός ψύξης.
Τρώγονται ωμές, ολόκληρες ή τεμαχισμένες, και προστίθεται σε επιδόρπια και σαλάτες φρούτων, αλλά μπορούν επίσης να ψηθούν ή να τηγανιστούν. Επίσης, πωλούνται αποξηραμένες στα καταστήματα.