Παρόλο που έχει μια μακροχρόνια φήμη ως δηλητηριώδες με πιθανές θανατηφόρες επιπτώσεις, τα φρούτα είναι γνωστά ως "νόστιμα" όταν είναι ώριμα, ετοιμάζονται σωστά και μαγειρεύονται. Το
Ackee είναι ο εθνικός καρπός της Τζαμάικα ο οποίος εισήχθη στη Τζαμάικα από τη Δυτική Αφρική το 1773, και θεωρείται μία από τις καλύτερες λιχουδιές της χώρας.
Είναι ένα αειθαλές δέντρο που φτάνει περίπου τα 10 μέτρα ύψος, με λεπτό κορμό και πυκνό φύλλωμα. Οι ταξιανθίες του είναι αρωματικές, μήκους μέχρι 20 εκατοστά, με άνισα άνθη που ανθίζουν κατά τους ζεστούς μήνες. Κάθε λουλούδι έχει πέντε πράσινα πέταλα, τα οποία είναι αρωματικά.
Ο καρπός έχει σχήμα αχλαδιού. Όταν ωριμάζει, μετατρέπεται από πράσινο σε λαμπερό κόκκινο σε κίτρινο-πορτοκαλί και χωρίζεται ανοίγοντας για να αποκαλύψει τρεις μεγάλους, λαμπερούς μαύρους σπόρους, ο καθένας από τους οποίους περιβάλλεται από μαλακή, κρεμώδη ή σπογγώδη, λευκή έως κίτρινη σάρκα. Οι καρποί συνήθως ζυγίζουν 100-200 γραμμάρια.
Είναι πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία, όπως βιταμίνες και πρωτεΐνες, όμως η κατανάλωσή του όταν δεν έχει ωριμάσει πλήρως, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με μελέτες, εμποδίζει την παραγωγή γλυκόζης από το συκώτι και μεταβάλλει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με όσα αυτά συνεπάγονται. Είναι, όμως, ακίνδυνο όταν καταναλωθεί ώριμο, αφού αφαιρεθούν και οι μαύροι σπόροι του, που έτσι και αλλιώς είναι τοξικοί.
MyPhotoPics
Ackee είναι ο εθνικός καρπός της Τζαμάικα ο οποίος εισήχθη στη Τζαμάικα από τη Δυτική Αφρική το 1773, και θεωρείται μία από τις καλύτερες λιχουδιές της χώρας.
Είναι ένα αειθαλές δέντρο που φτάνει περίπου τα 10 μέτρα ύψος, με λεπτό κορμό και πυκνό φύλλωμα. Οι ταξιανθίες του είναι αρωματικές, μήκους μέχρι 20 εκατοστά, με άνισα άνθη που ανθίζουν κατά τους ζεστούς μήνες. Κάθε λουλούδι έχει πέντε πράσινα πέταλα, τα οποία είναι αρωματικά.
Είναι πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία, όπως βιταμίνες και πρωτεΐνες, όμως η κατανάλωσή του όταν δεν έχει ωριμάσει πλήρως, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με μελέτες, εμποδίζει την παραγωγή γλυκόζης από το συκώτι και μεταβάλλει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με όσα αυτά συνεπάγονται. Είναι, όμως, ακίνδυνο όταν καταναλωθεί ώριμο, αφού αφαιρεθούν και οι μαύροι σπόροι του, που έτσι και αλλιώς είναι τοξικοί.
MyPhotoPics