1912 κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο και μερικά χρόνια αργότερα το 1916 η ανακάλυψη περισσότερων τμημάτων από Άγγλους στρατιώτες κατά την κατασκευή οχυρωματικών έργων.
Είναι έργο επιτάφιας πλαστικής του 4ου αιώνα, μνημείο πολεμικής δόξας και πράξης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Λαζαρίδη, στήθηκε προς τιμή του Λαομέδοντα από τη Λέσβο, ενός από τους αξιολογότερους τριηράρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου που εγκαταστάθηκαν στην Αμφίπολη, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή βρισκόταν στην κορυφή του τάφου της Αμφίπολης.
Μετέπειτα, κατά την εκτέλεση των έργων αποξήρανσης του Στρυμόνα από την εταιρεία Μονξ-Γιούλεν την δεκαετία του '30, αποκαλύφθηκαν στις εκβολές του ερείπια αρχαίας γέφυρας και βρέθηκαν μέσα σε λάσπη του ποταμού τεράστια τεμάχια του μαρμάρινου λέοντος.
Παρά ταύτα, το 1937, χάρη σε πρωτοβουλία του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Λίνκολν Μακ Βη, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συμπληρωματική ενίσχυση του ελληνικού κράτους, ο Λέων της Αμφίπολης αναστηλώθηκε.
Είναι ένα επιβλητικότατο μαρμάρινο λιοντάρι, ύψους 5,37 μ., μαζί με τα βάθρα υπερβαίνει τα 9 μ.και εικονίζεται καθιστό στα πίσω πόδια, σε στάση καθισμένου αίλουρου με όρθια τα μπροστινά του πόδια και υψώνει το μεγαλόπρεπο ανάστημα του. Μόνο η κεφαλή του έχει μήκος δύο μέτρα.
Η τεχνοτροπία του πιστοποιεί κατά τους ειδικούς ότι είναι έργο του πέμπτου ή του πρώτου μισού του τετάρτου π.Χ. αιώνα. Ως προς τον χρόνο της ανέγερσής του, δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών αφού κανείς από τους αρχαίους συγγραφείς δεν μνημονεύει κάτι γι' αυτό το μνημείο.
Σύγχρονες διαδικτυακές λαϊκές δοξασίες θέλουν τον λέοντα να μην έχει γλώσσα, για να μην αποκαλύψει σε ποιον ανήκει ο τάφος, κρατώντας το μυστικό ή τον δημιουργό του λέοντα να τον ρίχνει στη θάλασσα απογοητευμένος, μετά την διαπίστωση ότι ξέχασε να κατασκευάσει τη γλώσσα.
Η Εταιρεία Μελέτης και ΄Ερευνας Ιστορίας Σερρών παρουσιάζει το χαρτονόμισμα των 1000 δραχμών που εκδόθηκε στις 21-8-1942, επί Κατοχής δηλαδή, με θέμα των Λέοντα της Αμφίπολης.
MyPhotoPics