Tolantongo, Μεξικό

Το Tolantongo είναι ένα φαράγγι και ένα θέρετρο σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από το Ixmiquilpan  στην κοιλάδα Mezquital, στην πολιτεία Hidalgo στο Μεξικό και 198 χιλιομέτρων
βορειοδυτικά της πόλης του Μεξικού. Το πλησιέστερο χωριό στο θέρετρο ονομάζεται El Cardonal.
Το θέρετρο αποτελείται από τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα και θερμαινόμενες πισίνες στον πυθμένα ενός απόκρημνου φαραγγιού βάθους 500 μέτρων. Το κύριο αξιοθέατο είναι δύο σπηλιές στο τέλος του φαραγγιού, έξω από τις οποίες ρέει ένας μικρός ηφαιστειακά θερμαινόμενος ποταμός που ακολουθεί το έδαφος του φαραγγιού. 
Ο μεγάλος θάλαμος των σπηλαίων έχει περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου τένις με οροφή ύψους δέκα μέτρων. Πάνω από το σπήλαιο αυτό είναι μια "σήραγγα" που οδηγεί σε ένα μικρό σπήλαιο βάθους 15 μέτρων στο οποίο πέφτει ένας καταρράκτης με ζεστό νερό, κάνοντας ντους εκείνους που μπαίνουν στο εσωτερικό του. 

Ο ποταμός στο φαράγγι με τα τουρκουάζ - μπλε νερά, ονομάζεται επίσης Tolantongo. Είναι ευχάριστα ζεστός με θερμοκρασία νερού 20 βαθμών Κελσίου όπου μπορούν οι επισκέπτες να κολυμπήσουν με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Σε διάφορα τμήματα των τοίχων του φαραγγιού υπάρχουν τεχνητές ημικυκλικές "πισίνες" με φυσικό μεταλλικό νερό, που δημιουργήθηκαν από το φράξιμο μικρών θερμών πηγών, επιτρέποντας στους τουρίστες να κολυμπούν σε ζεστά νερά ενώ ταυτόχρονα να βλέπουν το φαράγγι.
    MyPhotoPics