Ο αρχαιότερος προϊστορικός οικισμός, στην νήσο Λήμνο, Ελλάς

Η νήσος Λήμνος, Ελλάς, φημίζεται ως αρχαιολογικός χώρος. Εκτός από τα ιστορικά μνημεία στο νησί, ανακαλύφθηκε στην ανατολική ακτή της Λήμνου, κοντά στο χωριό Καμίνια, ο αρχαιότερος
προϊστορικός οικισμός της Ευρώπης, η Πολιόχνη,  που χτίστηκε στη αυγή της νεολιθικής περιόδου για το Αιγαίο. Πόλη της 4ης ή 5ης π.Χ. χιλιετίας.
Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τροία αλλά η Τροία θα χτιστεί χίλια χρόνια αργότερα, όταν πια η Πολιόχνη θα έχει εξελιχθεί σε έναν αστικό οικισμό με 1.500 κατοίκους με ορθογώνιες πέτρινες κατοικίες, προστατευτικό τείχος, πλατείες, πηγάδια, δρόμους, δημόσια κτίρια και το αρχαιότερο, περί το 2.500 π.Χ. βουλευτήριο στον κόσμο, ύστερη χαλκολιθική περίοδος ή Εποχή του Χαλκού.
Πρόκειται για ένα άρτιο πολεοδομικό συγκρότημα με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική, χωροταξία και οργάνωση το οποίο αποτελεί ως σήμερα το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων, των ανθρωπολόγων, αλλά και του ευρέος κοινού. Ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι του 1930 από την ιταλική αρχαιολογική σχολή των Αθηνών.
Μεταξύ άλλων στην Πολιόχνη βρέθηκε ένας θησαυρός από χρυσά κοσμήματα, που αποτελεί ένα εξαίσιο δείγμα εξελιγμένης χρυσοχοΐας αλλά και συσσώρευσης δύναμης και πλούτου στο νησί. Ο θησαυρός μοιάζει πολύ με τον περίφημο "Θησαυρό του Πριάμου" που βρήκε στην Τροία ο Σλήμαν και φαίνεται ότι φτιάχτηκε από το ίδιο εργαστήριο. Σήμερα ο θησαυρός της Πολιόχνης βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
Η Πολιόχνη ονομάστηκε "επτάπολις" γιατί ανασκάφθηκαν επτά διαδοχικές πόλεις σε επτά αλλεπάλληλα στρώματα. Καθεμιά είναι πιο εξελιγμένη τεχνολογικά από την προηγούμενη και αυτό φαίνεται κυρίως στην κατασκευή των αγγείων. Γι’ αυτό ο Bernabo Brea τις ονόμασε ανάλογα με το χρώμα τους, που προδίδει και την τελειότητά τους: Μελανή, Κυανή, Πράσινη, Ερυθρή, Κίτρινη, Καστανή (ή Φαιά) και Ιώδη.
    MyPhotoPics