Notre-Dame, Μόντρεαλ, Καναδάς

Η βασιλική της Παναγίας ήταν αρχικά ένας μικρός και ταπεινός τόπος λατρείας που χτίστηκε για πρώτη φορά το 1682, μετά από μια δεκαετία οικοδομικών προσπαθειών, υπό
την φροντίδα της Σουλφικής Τάξης της Καθολικής Εκκλησίας, της ομάδας που ίδρυσε το Ville-Marie, την πρώτη και παλαιότερη πόλη του Μόντρεαλ, Καναδάς.
Αλλά το 1824, η αρχική εκκλησία δεν ήταν πλέον αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει τον αυξανόμενο αριθμό πιστών και έτσι άρχισε η οικοδόμηση αυτής που είναι σήμερα γνωστή ως δίδυμοι πύργοι Gothic, ένα σχέδιο που δημιουργήθηκε από τον James O'Donnell, προτεσταντικής Ιρλανδο-Αμερικανικής καταγωγής. 


Το εκκλησιαστικό τμήμα άνοιξε το 1830 και οι δύο πύργοι της Βασιλικής ανεγέρθηκαν πλήρως το 1843. Την εποχή εκείνη ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία στη Βόρεια Αμερική.



Το 1889, προστέθηκε ένα νέο εκκλησάκι, Notre-Dame du Sacre-Ceur, για τελετές με μικρότερο αριθμό πιστών. Το ίδιο το έτος τοποθετήθηκε και το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο (αερόφωνο πληκτροφόρο μουσικό όργανο) από τον Casavant Freres. Το παρεκκλήσι καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 1978 και ανοικοδομήθηκε το 1980. 
Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα έγιναν διάφορες αλλαγές που άλλαξαν την εμφάνιση της εκκλησίας. Το πιο σημαντικό από αυτές ήταν η εγκατάσταση του βωμού στο κέντρο του ιερού. Το 1989, η Βασιλική χαρακτηρίστηκε εθνικός ιστορικός τόπος του Καναδά.
    MyPhotoPics