Η δημιουργία της αμυγδαλιάς

Κατά το λαϊκό μύθο, η Αμυγδαλιά ήταν ένα νέο, όμορφο, ροδαλό κορίτσι, που κατοικούσε σε ένα μεγάλο πύργο. Η μητέρα της, την είχε μονάκριβη και την αγαπούσε τόσο πολύ και τον χειμώνα δεν
την άφηνε να βγει έξω για να μην κρυώσει. Η Αμυγδαλιά καθόταν τις χειμωνιάτικες ημέρες μέσα στη ζεστασιά του δωματίου της και πίσω από το τζάμι του παραθύρου της.
Έβλεπε τη βροχή να πέφτει, τον άνεμο να λυσσομανάει, το χιόνι να στροβιλίζεται και να ντύνει κάτασπρη τη γη. Μια μέρα ο Βοριάς, ο ψυχρός από τους ανέμους που φυσάνε τη γη, πέρασε έξω από το παράθυρο της Αμυγδαλιάς, την είδε και την ερωτεύτηκε.  Πως όμως θα ερωτευόταν και αυτή το Βοριά; 
Τότε μεταμορφώθηκε σε πρίγκιπα και  πήγε έξω από το παράθυρό της. Τον είδε η Αμυγδαλιά θαμπώθηκε από την ομορφιά του παλικαριού και δεν άργησε να τον αγαπήσει. Της ζήτησε να παντρευτούν και εκείνη δέχτηκε αλλά του είπε να περιμένει έως το καλοκαίρι γιατί το χειμώνα δεν την αφήνει η μητέρα της να βγει έξω. Το καλοκαίρι δεν περνώ από αυτά τα μέρη, της απάντησε ο Βοριάς. Πες στη μητέρα σου πως θέλω να σε παντρευτώ και θα σ΄ αφήσει να βγεις. 
Μίλησε η Αμυγδαλιά στη μητέρα της για τον όμορφο νέο που είχε γνωρίσει και την παρακάλεσε να της επιτρέψει να τον παντρευτεί. Πώς να σε παντρέψω με έναν άγνωστο; Κι έπειτα… πώς θα μπορέσεις να βγεις έξω με αυτό το κρύο; Άφησε να ζεστάνει ο καιρός και τότε μπορείς να βγεις για να γνωρίσεις πρώτα από κοντά το νέο που αγαπάς. 
Μη δίνεις τόση εμπιστοσύνη σε έναν άγνωστο.


Μια μέρα που έλειπε η μητέρα της από τον πύργο, ντύθηκε στα λευκά σαν νύφη και βγήκε έξω για να συναντήσει τον πρίγκιπα. Βγήκε τρέχοντας και αγκάλιασε το Βοριά. Ο Βοριάς την έσφιξε στην αγκαλιά του.
Αλλά ήταν τόσο παγωμένος και η Αμυγδαλιά τόσο άμαθη στο κρύο που πάγωσε το σώμα της. 


Εκεί φύτρωσε ένα δέντρο που πήρε το όνομά της και από τότε κάθε χειμώνα ντύνεται νυφούλα και βιάζεται να συναντήσει τον αγαπημένο της Βοριά!

    MyPhotoPics