Isla Plaza Sur, Γκαλαπάγκος

Το South Plaza (Ισπανικά: Isla Plaza Sur) είναι ένα μικρό νησί και ανάλογα με την εποχή, ένα από τα πιο πολύχρωμα νησιά στην ανατολική ακτή της Santa Cruz στα
νησιά Γκαλαπάγκος. Έχει έκταση 0,13 τετραγωνικά χλμ. και μέγιστο υψόμετρο 23 μέτρα. Πρόκειται για ένα νησί χωρίς πληθυσμό. 
Το επισκέπτονται μόνο για επιστημονικούς σκοπούς και λόγους συντήρησης. Σχηματίστηκε από την ροή λάβας μέχρι το βυθό του ωκεανού. Παρά το μικρό του μέγεθος, φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ειδών ζώων και είναι γνωστό για την εξαιρετική του χλωρίδα. 


Τα βράχια της θάλασσας φιλοξενούν μεγάλο αριθμό πτηνών, όπως φωλιές των τροπικών πτηνών με τα κόκκινα ράμφη, γλάρων, αποικίες θαλάσσιου λιονταριού και άλλα. 



Τα άγρια κακτοειδή δέντρα Opuntia echios  είναι ένα είδος φυτού της οικογένειας των κάκτων, ενδημικό στις Νήσους Γκαλαπάγκος και είναι κοινώς γνωστά ως  φραγκοσυκιές των Γκαλαπάγκος, είναι αξιοπρόσεκτα όπως και η μεγάλη αποικία των ιγκουάνα στην γη των Γκαλαπάγκος. 
Επιπλέον, η αναπαραγωγή της γήινης ιγκουάνα Galapagos γίνεται μόνο στο South Plaza Island με εκείνες τις θαλάσσιες ιγκουάνα, δημιουργώντας ένα μοναδικό πληθυσμό υβριδικών ιγκουάνα. Υπάρχει και ένα μεγάλο οικοσύστημα που σχηματίζεται από το Cactus Opuntia (είναι ένα γένος στην οικογένεια των κακτοειδών) όπου ζουν οι γήινες ιγκουάνα, οι μικρότερες του αρχιπελάγους.
Ανάλογα με την εποχή, η βλάστηση του εδάφους με Sesuvium (είναι ένα είδος φυτού της οικογένειας Aizoaceae και είναι ενδημικό στα νησιά Γκαλαπάγκος) αλλάζει το χρώμα της από το πράσινο στην περίοδο των βροχών σε πορτοκαλί και μοβ στην περίοδο ξηρασίας.
MyPhotoPics