Η επικίνδυνη λίμνη Νάτρον, Αφρική

Η λίμνη Νάτρον στην Τανζανία είναι μια από τις πιο ήρεμες υδάτινες περιοχές της Αφρικής. 
Βρίσκεται στη βόρεια Τανζανία, κοντά στα σύνορα με την Κένυα και τροφοδοτείται με νερά του ποταμού Ewaso Ng'iro River, καθώς και από θερμές πηγές πλούσιες σε μέταλλα. Είναι μια από τις θερμότερες και πιο αλκαλικές λίμνες του κόσμου, η θερμοκρασία του νερού μπορεί να ξεπεράσει τους 60 βαθμούς και το pH φτάνει το 10,5.

Το αλκαλικό νερό της λίμνης είναι πολύ καυστικό. Η αλκαλικότητα του νερού οφείλεται στο ανθρακικό νάτριο (Na2CO3), από όπου πήρε το όνομά της και στα άλλα μέταλλα που ρέουν μέσα στη λίμνη από τα βουνά που την περιστοιχίζουν. 
Η λίμνη διαθέτει τόσο μεγάλη ποσότητα ανθρακικού νατρίου που την κάνει να είναι γλοιώδης και ολισθηρή στην αφή. Σημειώνεται πως το ανθρακικό νάτριο
χρησιμοποιούνταν ως βασική ουσία για την ταρίχευση και μουμιοποίηση των αρχαίων Αιγυπτίων. 


Παρά τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στη λίμνη, είναι τόπος αναπαραγωγής για περίπου 2,5 εκατομμύρια μικρά φοινικόπτερα (Phoeniconaias minor) αφού εκεί γεννιέται το 75% των νεοσσών.  




Είναι ένας από τους σημαντικότερους μεταναστευτικούς σταθμούς των φλαμίγκο στην Αφρική. Χτίζουν τις φωλιές στα μικρά νησιά που σχηματίζονται μέσα στη λίμνη κατά τη περίοδο της ξηρασίας. 
Τρέφονται με μικρά φύκια, όπως η σπιρουλίνα, τα οποία έχουν μια κόκκινη χρωστική ουσία. Αυτοί οι οργανισμοί που ευδοκιμούν σε αλατούχα περιβάλλοντα δίνουν στα αλίπεδα της λίμνης ροζ ή κόκκινο χρώμα. Στην λίμνη επίσης ζει ένα μικρό είδος ψαριού, η αλκαλική τιλάπια (Oreochromis alcalica)
Είναι σχετικά ρηχή, καθώς το βάθος της μπορεί να φτάσει μέχρι 3 μέτρα και η επιφάνειά της ποικίλει, γιατί εξαρτάται από τα επίπεδα του νερού, η οποία αλλάζει λόγω της υψηλής εξάτμισης του νερού, που αφήνει πίσω του ένα μείγμα από άλατα και μέταλλα, που ονομάζεται  natron. Το νάτρον είναι ένα ορυκτό, που αποτελείται κυρίως από ανθρακικό νάτριο με μικρές ποσότητες διττανθρακικού νατρίου, δηλαδή μαγειρικής σόδας.

Καλυμμένα με άλατα του ασβεστίου, τα μαρμαρωμένα πτηνά μοιάζουν με μακάβρια έργα νεκρής φύσης.
    MyPhotoPics