Ο Χριστός της Αβύσσου

Ο Χριστός της Αβύσσου (ιταλικά: "Il Cristo degli Abissi") είναι ένα βυθισμένο χάλκινο άγαλμα του Ιησού Χριστού, το αυθεντικό είναι τοποθετημένο
στη Μεσόγειο Θάλασσα στο Σαν Φρουττουόζο ανάμεσα στο χωριό Καμόγκλι και στο χωριό Πορτοφίνο στην Ιταλική Ριβιέρα. Τοποθετήθηκε στο νερό στις 22 Αυγούστου το 1954 περίπου στα 17 μέτρα βάθος, έχοντας 2.5 μέτρα ύψος. Ποικίλα άλλα καλούπια του αγάλματος βρίσκονται σε άλλα μέρη παγκοσμίως κάτω από το νερό, αλλά και σε εκκλησίες και μουσεία.
Το άγαλμα δημιουργήθηκε από τον Guido Galleti εμπνευσμένο από μια ιδέα ενός Ιταλού δύτη τον Duilio Marcante. Το άγαλμα τοποθετήθηκε κοντά στο σημείο όπου ο Dario Gonzatti, ο πρώτος Ιταλός που χρησιμοποίησε καταδυτικό εξοπλισμό, πέθανε το 1947. Απεικονίζει Τον Χριστό να προσφέρει ευλογία ειρήνης, με το κεφάλι Του και τα χέρια Του στραμμένα προς τον ουρανό.
Λόγω αύξημένης διάβρωσης και της ανάπτυξης των καρκινοειδών, το άγαλμα αφαιρέθηκε από το νερό για συντήρηση και επανατοποθετήθηκε το 2003. Ένα από τα χέρια του αγάλματος που είχε αποκοπεί από μία άγκυρα επίσης αποκαταστάθηκε. Το άγαλμα επέστρεψε στο νερό με μια καινούρια βάση στις 17 Ιουλίου το 2004.
Ένα δεύτερο χάλκινο άγαλμα από το ίδιο καλούπι υπάρχει στα ανοικτά των ακτών του Αγίου Γεωργίου, στη Γρενάδα. Ήταν δώρο ενός ναυτικού από την Γένοβα για την βοήθεια που του δόθηκε, με σκοπό τη διάσωση του πληρώματος του Ιταλικού σκάφους Bianca C, το οποίο καταστράφηκε από φωτιά στο λιμάνι του Αγίου Γεωργίου. Το άγαλμα τοποθετήθηκε κάτω από το νερό στις 22 Οκτωβρίου το 1961.
Ένα τρίτο χάλκινο άγαλμα από το αυθεντικό καλούπι παρουσιάστηκε στην Υποθαλάσσια Κοινωνία της Αμερικής (Underwater Society of America) στη Νέα Υόρκη το 1962. Στις 25 Αυγούστου 1965 τοποθετήθηκε περίπου 8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ανοικτά των ακτών του Key Largo στην Φλόριντα. Καθώς το άγαλμα ζυγίζει περίπου 260 kg, η τσιμεντένια βάση στην οποία είναι (το άγαλμα) συνδεδεμένο ζυγίζει 9 τόνους.
Το πρωτότυπο άγαλμα από πηλό χωρίς τα χέρια βρισκόταν σε ένα χυτήριο το 1993. Τώρα εκτίθεται με τα χέρια αντικατεστημένα, στο Εθνικό Μουσείο Υποβρύχιας Δραστηριότητες στη Ραβέννα.
MyPhotoPics