το σπήλαιο Ανεμότρυπα. Θεωρείται το πιο λευκό σπήλαιο στην Ελλάδα και το μοναδικό που το διαπερνά ποταμός σε ολόκληρο το μήκος του. Τα πετρώματα υπολογίζεται ότι είναι δημιουργημένα μεταξύ 12 και 15 εκατομμυρίων ετών.
Μοναδικά σμιλευμένοι χρωματιστοί σταλαγμίτες και τρεις λιμνούλες σε αποχρώσεις του γκρι, του ορείχαλκου και του άσπρου, συνθέτουν ένα ονειρικό περιβάλλον φανταστικών προσώπων και αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων.
Η ιστορία του σπηλαίου ξεκινάει το 1960, όταν δύο νέοι της περιοχής, ο Αποστόλης Λάμπρης και ο Γιώργος Καρακώστας, βρέθηκαν στην πλαγιά του βουνού και αντιλήφθηκαν πως υπήρχε μια μικρή σχισμή στους βράχους, η οποία ανέδυε δροσερό αέρα. Αυτό ήταν η αφορμή ώστε να εξερευνηθεί το εσωτερικό των βράχων, να ανακαλυφθεί η ύπαρξη του σπηλαίου και να του δοθεί το όνομα που φέρει μέχρι σήμερα, Ανεμότρυπα.
Εξερευνήθηκε τμήμα του σπηλαίου μήκους 270 μέτρων περίπου, το οποίο αξιοποιήθηκε το 2000 και είναι προσβάσιμο σήμερα στους επισκέπτες. Το σπήλαιο έχει τρία επίπεδα. Το υψηλότερο και παλαιότερο έχει καταρρεύσει και σώζονται μόνο κάποια τμήματά του, το μεσαίο έχει αξιοποιηθεί τουριστικά και το τρίτο είναι η κοίτη υπόγειου ποταμού, που φαίνεται στο τέλος του τουριστικού μονοπατιού, λίγο πριν δημιουργήσει έναν καταρράκτη 2 μέτρων περίπου.
Μπαίνοντας στο σπήλαιο, βρισκόμαστε στον Πρώτο Θάλαμο μήκους 17 μ. διακοσμημένο με όμορφους παραπετασματοειδείς σταλακτίτες που φτάνουν ως το δάπεδο.
Η σκάλα οδηγεί από τον καταστόλιστο στενό διάδρομο στη Μεγάλη Σάλα με ύψος 6 μ. και διάκοσμο από σχηματισμούς λαμπάδων, τον Καταρράκτη και την Γκρίζα Λιμνούλα. Η διπλή σκάλα στη συνέχεια οδηγεί στο Θάλαμο της Λευκής Λιμνούλας, πίσω από σειρά σταλαγμιτών. Ακολουθούν τα 52 μ. του Διαδρόμου του Πλούτου με τον πιο εντυπωσιακό πολύχρωμα φωτισμένο στολισμό.
Αριστερά του μια ακόμη θαυμάσια λιμνούλα. Δεξιά το δάπεδο καλύπτεται από ροόμορφα λιθώματα, που πάνω τους κυλούν τα λίγα νερά της Κόκκινης Λίμνης. Καταλήγουν στο τελευταίο, πολύ κατηφορικό, προσιτό τμήμα του σπηλαίου. απ' όπου ακούγεται στο βάθος η βοή του νερού του ποταμού.
Οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στο σπήλαιο είναι σταθερές ολόκληρο τον χρόνο. Η θερμοκρασία του αέρα στους 19 βαθμούς κελσίου και του νερού στους 10 βαθμούς Κελσίου. Το τουριστικώς αξιοποιημένο τμήμα έχει μήκος 250 μ. Είσοδος και έξοδος ταυτίζονται. Το σπήλαιο είναι καθημερινά επισκέψιμο όλο το χρόνο.
MyPhotoPics