Eθνικό πάρκο Saguaro

Το εθνικό πάρκο Saguaro είναι ένα αμερικανικό εθνικό πάρκο στην Τούσον (Tucson), κομητεία Pima, στην νοτιοανατολική Αριζόνα. Το πάρκο των
92.000 στρεμμάτων αποτελείται από δύο ξεχωριστές περιοχές, την περιοχή Tucson Mountain  δυτικά της πόλης Tucson και την ορεινή περιοχή Rincon ανατολικά της πόλης οι οποίες διατηρούν είδη πανίδας και χλωρίδας ίδια με την έρημο Sonoran.
Φιλοξενεί τους μεγαλύτερους κάκτους του έθνους. Ο γίγαντας saguaro (Carnegiea gigantea), είναι το παγκόσμιο σύμβολο της αμερικανικής δύσης. Αυτά τα μεγαλειώδη φυτά, που βρίσκονται μόνο σε μια περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, προστατεύονται στο εθνικό πάρκο Saguaro.
Ένας Saguaro Cactus με πολλές τρύπες στον κορμό του σημαίνει ότι τον έχει επισκεφθεί δρυοκολάπτης. Το πουλί θα τρυπήσει αρκετές φορές για να φτάσει στο νερό που είναι αποθηκευμένο στο εσωτερικό του. Το saguaro Cactus επουλώνει την τρύπα με ιστό ουλής για να αποφευχθεί η απώλεια νερού.
Οι διακλαδώσεις του saguaro συνήθως αρχίζουν να αναπτύσσονται μόνο αφού είναι περίπου τέσσερα μέτρα ψηλός και περίπου 75 χρονών. Ο μέσος saguaro Cactus έχει πέντε διακλαδώσεις και είναι περίπου δέκα μέτρα ψηλός. Σύμφωνα με την υπηρεσία του Εθνικού Πάρκου, το ψηλότερο saguaro που γνωρίζουμε ήταν εικοσιπέντε πόδια ψηλό. Αυτός ο κάκτος saguaro ήταν πιθανόν πολύ πάνω από 200 χρονών.
Μέσα στον  κορμό υπάρχουν "αρτηρίες" πάχους επτά εκατοστών, που δίνουν το πτυχωτό αποτέλεσμα που βλέπετε  στην επιφάνειά του. Αυτό επιτρέπει στον saguaro Cactus να επεκταθεί καθώς απορροφά το νερό και μπορεί να κρατήσει περίπου έναν τόνο νερού.

Έχει ένα εκπληκτικά ρηχό ριζικό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ύψος και το βάρος του. Υποστηρίζεται από μια ρίζα που είναι μόνο ένα μαξιλαράκι μήκους περίπου ενός μέτρου, καθώς και πολλές ρίζες που εκπέμπονται ακτινικά γύρω από τη βάση. Περισσότερες μικρότερες ρίζες κινούνται ακτινικά σε απόσταση ίση με το ύψος του saguaro. Αυτές οι ρίζες τυλίγονται γύρω από βράχους που παρέχουν αγκυροβόληση από τους ανέμους.      

Η εποχή ανθοφορίας του Saguaro Cactus ξεκινάει από τα τέλη Απριλίου μέχρι τον Ιούλιο. Τα λουλούδια του είναι εξωτικά και ευαίσθητα. Είναι τα λουλούδια του λωτού της ερήμου. 




Την νύχτα ανθίζουν άσπρα και κίτρινα άνθη και ο γλυκός καρπός με το ρουμπινί χρώμα ωριμάζει από τα τέλη Ιουνίου. Τα φρούτα του είναι απολύτως βρώσιμα, δύσκολα όμως να βρεθούν και αντίστοιχα η τιμή τους πολύ υψηλή.  
MyPhotoPics