Έχει διάμετρο από 5-25 σπάνια 30 εκατοστά, σφαιροειδές σχήμα καλυμμένο με κρεμάμενα αγκάθια μήκους 1-5 εκατοστά που καταλήγουν σε λεπτές άκρες. Αρχικά έχει λευκό χρώμα και σταδιακά αποκτά κιτρινωπές ή κίτρινο-καφέ αποχρώσεις. Εμφανίζεται καλοκαίρι και φθινόπωρο, συνήθως μοναχικά σε ζωντανούς ή φρεσκοπεσμένους κορμούς κυρίως δρυός, οξιάς και βελανιδιάς.
Είναι πολύ νόστιμο όταν είναι σε νεαρή ηλικία (γιατί ωριμάζοντας γίνεται σκληρό) και έχει ακόμη λευκό-κρεμ χρώμα. Η υφή του είναι μαλακή και η γεύση του λεπτή, που όταν μαγειρευτεί θυμίζει θαλασσινά, με γεύση γαρίδας ή αστακού. Διατίθενται στην αγορά και αποξηραμένα ολόκληρα μανιτάρια ή τεμαχισμένα σε φέτες.
Αυτό το μανιτάρι εμφανίζει διάφορες φαρμακολογικές δράσεις, νευροπροστατευτικές αλλά και ανοσοτροποποιητικές. Στην Ασία θεωρείται ως «η τροφή της φύσης για τους νευρώνες» ενώ στην Ευρώπη και στην Αμερική συνήθως αποκαλείται ως το «Έξυπνο Μανιτάρι». Οι ονομασίες αυτές που του αποδίδονται μόνο τυχαίες δεν είναι.
Το Ερίκιο το Αγκαθωτό περιέχει μία μοναδική ομάδα ενώσεων, τις ερινακίνες, οι οποίες στην φύση συναντώνται μόνο σε αυτό το μανιτάρι. Οι ερινακίνες μπορούν να διεγείρουν την σύνθεση του Νευροτροφικού Παράγοντα Ανάπτυξης (Nerve Growth Factor) στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της δραστικότητας είναι ότι αυτό το μανιτάρι προάγει την αναγέννηση και την ανάπλαση των κατεστραμμένων ή τραυματισμένων νεύρων, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις κάποιου τραύματος ή κάποιας νευροεκφυλιστικής πάθησης. Αυτό σημαίνει ότι ίσως προσφέρει ισχυρή ιαματικά δράση σε Άλτσχαιμερ, Πάρκινσον, άνοια, σκλήρυνση κατά πλάκας, ήπια γνωστική δυσλειτουργία, κατάθλιψη, άγχος και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.