Αναρριχώμενο Σοκολατόφυτο

Το Αναρριχώμενο Σοκολατόφυτο ή Πεντάφυλλος Akebia, ή αμπέλι σοκολάτας, επιστημονική ονομασία Akebia 
quinata, βρίσκεται 
στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα. Είναι ένα φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη.
Φθάνει μέχρι και 12 μέτρα ύψος, έχει σύνθετα φύλλα με πέντε φυλλάρια το καθένα, είναι ανθεκτικό στο κρύο και στον παγετό. Δεν έχει συχνή ανθοφορία. Τα λουλούδια του εμφανίζονται Απρίλιο - Μάιο, και οι σπόροι του ωριμάζουν Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. 

Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι μόνοικα (είναι χωριστά άνθη αρσενικά - θηλυκά, αλλά και τα δύο φύλα μπορούν να βρεθούν στο ίδιο φυτό). Συνήθως τα χαμηλότερα δύο λουλούδια είναι αρσενικά και τα υπόλοιπα είναι θηλυκά. 




Τα φυτά δεν είναι αυτογόνιμα. Τα ιώδη-καφέ (θηλυκά) και ροζ (αρσενικά) λουλούδια του έχουν μεθυστική μυρωδιά κακάο και σοκολάτας, αντίστοιχα, εξ ου και το όνομα του φυτού. 
Τα άνθη του σχηματίζονται ομαδικά σε ταξιανθίες σε μορφή τσαμπιού, διαθέτουν τρία ή τέσσερα σέπαλα. Οι καρποί του είναι λοβοί, έχουν σχήμα λουκάνικου και περιέχουν εδώδιμο πολτό. Όταν ωριμάσουν σχίζουν και ανοίγουν, αποκαλύπτοντας σκούρους καφετί και επίπεδους σπόρους, τοποθετημένους σε ακανόνιστες σειρές.
Τα φρούτα του είναι φαγώσιμα. Γλυκά, αλλά άνοστα. Έχουν
ένα λεπτό, ντελικάτο άρωμα και μαλακιά, χυμώδη υφή. Η πικρή φλούδα τού καρπού τηγανίζεται και τρώγεται. Ο καρπός έχει διαστάσεις 5 με 10 εκατοστά μήκος και μέχρι 4 εκατοστά πλάτος. Οι μαλακοί νεαροί βλαστοί χρησιμοποιούνται σε σαλάτες ή τουρσί. Στην Ιαπωνία, τα αποξηραμένα φύλλα του γίνονται τσάι.
Στην Κίνα, το αμπέλι σοκολάτας είναι ένα από τα αρχαιότερα παραδοσιακά φάρμακα. Μίσχοι, ρίζες και καρποί έχουν ιατρική χρησιμότητα. Έλαιο που εξάγεται από τους σπόρους χρησιμοποιείται στην σαπωνοποιία.  Στην κινέζικη φαρμακοποιία πιστεύεται ότι είναι θεραπευτικό ως διουρητικό, αντιφλογιστικό και αναλγητικό.

          MyPhotoPics