Αλκυόνη ή Ψαροπούλι

Η Αλκιώνη, Αλκιών επιστημονική ονομασία: (Alcedo atthis) είναι θαλάσσιο αποδημητικό πτηνό, το κοινώς λεγόμενο...
ψαροπούλι, θαλασσοπούλι ή και ακόμα μπιρμπίλι της θάλασσας. Ανήκει στην οικογένεια των Αλκυονιδών. Φθάνει τα 18 εκατοστά μήκος,  το σώμα της είναι πολύ μικρό και φέρει κοντά και λεπτά πόδια. Το κεφάλι της είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το σώμα, με ισχυρό και μακρύ ράμφος, που είναι οξύ στην άκρη.
Αντίθετα προς το κακόσχημο μέγεθός της το φτέρωμά της παρουσιάζει ποικιλία χρωμάτων που σπάνια απαντάται σε άλλα πτηνά. Η Αλκυόνη κατοικεί σε πυκνόφυτες όχθες ποταμών, λιμνών, ιχθυοτροφείων καθώς και σε βραχώδεις ή θαμνώδεις ακτές των θαλασσών. Χαρακτηρίζεται άγριο και δύσπιστο πτηνό. Στην Ελλάδα φθάνει περίπου προς το τέλος του καλοκαιριού, αρχές Σεπτεμβρίου και αναχωρεί προς τα τέλη Μαρτίου.
Έχει σχετικά κοντά φτερά και πετά σε ευθεία, χαμηλά και μικρές αποστάσεις. Γεννά το Χειμώνα (Γενάρη) 5 - 9 λευκά σφαιρικά αυγά. Τρέφεται με ψάρια και για το λόγο αυτό το κρέας της δεν είναι νόστιμο. Αντίθετα όμως το πτέρωμά της είναι περιζήτητο για στολισμούς γυναικείων ενδυμάτων και καπέλων. 
Το μικρότερο είδοςτης αλκυόνας είναι η αφρικανική νάνος αλκυόνα (Ispidina lecontei), η οποία κατά μέσο όρο ζυγίζει 10,4 g και έχει μήκος 10 cm. Το μεγαλύτερο είναι το γιγαντιαίο αλκυόνα (Megaceryle maxima), 355 g και 45 cm. 
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως το πουλί, ήταν η Αλκυόνη, η κόρη του βασιλιά Aίολου, που ο Δίας μεταμόρφωσε σε πτηνό μετά την αυτοκτονία της λόγω του θανάτου του αγαπημένου της, Κύηκα. Μάλιστα επειδή οι αλκυόνες γεννούν τα αυγά τους τον Ιανουάριο σε φωλιές μέσα στους βράχους, ο Δίας επέτρεψε στον ήλιο να λάμπει δυνατά και να ζεσταίνει τις αλκυόνες μέχρι να επωαστούν τα αυγά τους. Γι' αυτό το λόγο οι ζεστές  μέρες του Γενάρη ονομάστηκαν αλκυονίδες μέρες.MyPhotoPics