Qasr al - Azraq, Ιορδανία

Το Qasr al-Azraq είναι ένα μεγάλο φρούριο στο ανατολικό τμήμα της Ιορδανίας. Είναι ένα από τα κάστρα της ερήμου στην περιοχή της πόλης της Azraq, περίπου 100 χιλιόμετρα από το Αμμάν. Η στρατηγική αξία του προήλθε από την κοντινή όαση, την μόνη πηγή νερού σε μια τεράστια περιοχή της ερήμου. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που το κατοίκησαν και στη συνέχεια στο κέντρο της χτίστηκε ένα τζαμί. Πήρε τη σημερινή του μορφή μετά από μια εκτεταμένη ανακαίνιση και επέκταση που έγινε από τους Ayyubids τον δέκατο τρίτο αιώνα.
Κατά τη διάρκεια της αραβικής επανάστασης o TE Lawrence με βάση τις δραστηριότητές του εδώ το 1917-18, είχε μια εμπειρία που έγραψε στο βιβλίο του "Οι επτά πυλώνες της Σοφίας". Η σύνδεσή του με τον Λώρενς της Αραβίας, ήταν ένα από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος του κάστρου για τους τουρίστες. 
Είναι χτισμένο με τοπική πέτρα μαύρου βασάλτη και έχει σχήμα σχεδόν τετράγωνο, με περίπου 80 μέτρα την κάθε πλευρά. Οι εξωτερικοί τοίχοι περικλείουν μία μεγάλη κεντρική αυλή, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ένα μικρό τζαμί που χρονολογείται από την εποχή των Umayyads. Σε κάθε γωνία του εξωτερικού τοιχώματος υπάρχει ένας πύργος. Η κύρια είσοδος αποτελείται από μια ενιαία τεράστια πλάκα γρανίτη, η οποία οδηγεί σε ένα προθάλαμο, όπου μπορείτε να δείτε λαξευμένο στο πάτωμα ένα ρωμαϊκό τραπέζι.
Η περιοχή κατοικήθηκε από τους Nabataeans και περίπου το έτος 200 απέκτησε τον έλεγχο η ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Η τελευταία σημαντική ανακατασκευή του έγινε το 1237, όταν ο Ιζ αλ-Ντιν Aybak, ένας εμίρης Ayyubid, το επανασχεδίασε και το οχύρωσε. Το φρούριο, στη σημερινή του μορφή, χρονολογείται από την περίοδο αυτή. 
Σήμερα το Qasr al-Azraq περιλαμβάνεται σε ημερήσιες εκδρομές από το Αμάν για τα κάστρα της ερήμου. 
    MyPhotoPics