Νήσοι Κουφονήσια, Ελλάς

Τα Κουφονήσια αποτελούνται από δύο νησίδες, το Άνω και Κάτω Κουφονήσι, και ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, Ελλάς.
Χωρίζονται μεταξύ τους από ένα στενό πορθμό πλάτους 200 μ. Γεωγραφικά, τα συναντά κανείς 3 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού. 


Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα Κουφονήσια κατοικούνταν ήδη από την Προϊστορική εποχή. Επίσης, ανασκαφές στο Επάνω Μίλι έφεραν στην επιφάνεια σημαντικά ευρήματα που χρονολογούνται στα πρώτα χρόνια του Κυκλαδικού Πολιτισμού. 

Το Άνω Κουφονήσι έχει έκταση 5,7 km². Ξεχωρίζουν οι 5 αξιόλογες παραλίες που υπάρχουν στο νησί, με ωραιότερες το Πορί και τον Φοίνικα. Οι παραλίες Χαροκόπου και Πλατιά Πούντα συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο.
Το Κάτω Κουφονήσι 
έχει έκταση 4,4 km². Αν και παλαιότερα υπήρχε ένας οικισμός δέκα οικογενειών, στις μέρες μας είναι ακατοίκητο, καθώς διαθέτει μόνο μερικές κατοικίες ψαράδων και κατοικείται το καλοκαίρι. Υπάρχει και μια γραφική εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία.

Ο μύλος κατασκευάστηκε περί το 1830 και σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων λειτουργούσε μέχρι το 1956. Έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο της προβιομηχανικής περιόδου από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το 2006 λειτουργεί ως επιπλωμένο διαμέρισμα 4 αστέρων. 

    ΜyPhotoPics