Καλαμοκανάς

Ο Καλαμοκανάς είναι παρυδάτιο καλοβατικό πτηνό της οικογενείας Ανωραμφιδών, που απαντάται και στον   Ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία himantopus, είναι ελληνική, ιμάντας + πους και συσχετίζεται, με την λαϊκή ονομασία καλαμοκανάς με τα λεπτά σαν ιμάντες ή σαν καλάμια πόδια του πτηνού.
Απαντάται σε όλες τις ηπείρους, ιδιαίτερα στα εύκρατα κλίματα.
Το ευρωπαϊκό υποείδος είναι  σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο αποδημητικό. Έρχεται τα καλοκαίρια για αναπαραγωγή και μεταναστεύει τους χειμερινούς μήνες στην Αφρική και την Ασία.
Η φθινοπωρινή αποδημία πραγματοποιείται από τον Αύγουστο μέχρι το Νοέμβριο, ενώ η εαρινή αρχίζει στα μέσα Μαρτίου και διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο. Στην Ελλάδα έρχεται από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο, για να φωλιάσει τοπικά, σε υγροτόπους της βόρειας και κεντρικής χώρας. 

Οι πτέρυγες είναι μαύρες και στις δύο επιφάνειες και
ξεχωρίζουν κατά την πτήση, όπως και η θέση των μακριών ποδιών που τα κρατάει τουλάχιστον 18 εκατοστά πίσω από την ουρά. Το πόδι του έχει 3 δακτύλους. Μήκος σώματος 33 έως 40 εκατοστά. Άνοιγμα πτερύγων 67 έως 85 εκατοστά. Μήκος ράμφους 6-7 εκατοστά. Συνήθως πετάει κατά μικρά σμήνη, μέχρι 15 άτομα.

Γεννά 4 αυγά, κάποιες φορές 3, σπανιότερα 5 αυγά. Η επώαση πραγματοποιείται και από τα δύο φύλα και, διαρκεί 22-25 ημέρες. Οι νεοσσοί επιτηρούνται στενά από τους γονείς και σύντομα τρέφονται μόνοι τους, ενώ ανεξαρτητοποιούνται στις 28-32 ημέρες, περίπου. Στον ελλαδικό χώρο, απαντάται και με τις ονομασίες Άτρακτος στην Ακαρνανία και Αδραχτάς στο Μεσολόγγι.
    MyPhotoPics