Χρυσός Φασιανός


Ο χρυσός φασιανός, Golden Pheasant ή "κινεζικός φασιανός", ζει στα ορεινά δάση της κεντρικής και της
 δυτικής Κίνας. Το αρσενικό φτάνει τα 90 έως 105 εκατοστά σε μήκος και η ουρά του απαρτίζει τα δύο τρίτα του συνολικού του μήκους.



Το θηλυκό είναι ελαφρώς μικρότερο φτάνει τα 60-80 εκατοστά σε μήκος με την ουρά να απαρτίζει το μισό του συνολικού του μήκους. Το άνοιγμα των φτερών είναι περίπου 70 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 630 γραμμάρια.

Τα αρσενικά διακρίνονται εύκολα από τον έντονο χρωματισμό τους. Έχουν χρυσό λοφίο, μύτες με κόκκινο χρώμα που εκτείνεται προς την κορυφή του κεφαλιού  και κάτω από το λαιμό , έντονο κόκκινο στο κάτω μέρος, σκουρόχρωμα φτερά και μια ανοιχτόχρωμη καφέ μακριά ουρά. Το ράμφος και τα πόδια είναι κίτρινα.


Τα θηλυκά είναι λιγότερο πολύχρωμα και πιο μουντά. Έχουν ένα διάστικτο ανοιχτού καφέ
χρώματος φτέρωμα, πρόσωπο, λαιμό, στήθος και πλευρά, υποκίτρινα πόδια και είναι πιο λεπτά στην εμφάνιση.



Τα αρσενικά βγάζουν ένα μεταλλικό ήχο κλήσης κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής. Επίσης, επιδεικνύονται περίτεχνα εξαπλώνοντας τα φτερά του λαιμού τους πάνω από το κεφάλι και το ράμφος τους, σαν να είναι μία κάπα.







Το θηλυκό γεννάει 8-12 αυγά τον Απρίλιο και ο χρόνος επώασης είναι 22 έως 23 μέρες. Οι νεοσσοί πετούν μετά από 12 - 14 ημέρες. 
Τα αρσενικά αποκτούν τα φωτεινά χρώματά τους κατά το δεύτερο έτος της ζωής τους αλλά είναι σεξουαλικά ώριμα το πρώτο έτος.

Τρέφονται κυρίως στο έδαφος με κόκκους, ασπόνδυλα, μούρα, προνύμφες, σπόρους καθώς και πολλά άλλα είδη της βλάστησης. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 5 με 6 χρόνια. 
    MyPhotoPics