Bayon Temple, Καμπότζη

Ο Ναός Bayon είναι ένας πολύ γνωστός και πλούσια διακοσμημένα ναός των Khmer στην Angkor στην Καμπότζη. Βρίσκεται 
στο κέντρο της πρωτεύουσας της Jayavarman, στο Angkor Thom. Χτισμένος γύρω από το 1190 μ.Χ. από τον βασιλιά Jayavarman VII, είναι ένας βουδιστικός ναός, αλλά ενσωματώνει στοιχεία των Ινδουιστών.

Χτίστηκε ως ένα τετράγωνο, του οποίου οι πλευρές
είναι ίσες από τον βορρά στο νότο και από την ανατολή στη δύση. Στο κέντρο ακριβώς, εντός των τειχών, ο Ναός αντιπροσωπεύει την διασταύρωση του ουρανού με την γη.

Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Bayon είναι το πλήθος των γαλήνιων και τεράστιων πέτρινων προσώπων, τους πολλούς πύργους που προεξέχουν από την πάνω βεράντα και είναι διάσπαρτοι μέχρι μέχρι την κορυφή του.

Το περίεργο χαμογελαστό πρόσωπο, θεωρείται από πολλούς ως ένα πορτραίτο του Jayavarman, έχει ονομαστεί δε από κάποιους ως η «Μόνα Λίζα της Νοτιοανατολικής Ασίας." Υπάρχουν 51 μικρότεροι πύργοι που περιβάλλουν τον Ναό Bayon, ο καθένας με τέσσερα πρόσωπα.
Περιβάλλεται από δύο μακρά τείχη που φέρουν μια εξαιρετική συλλογή από  ανάγλυφες σκηνές μυθικών και ιστορικών γεγονότων. Σε όλα, υπάρχουν συνολικά πάνω από 11.000 ξυλόγλυπτες φιγούρες και το σύνολο των τειχών είναι πάνω από 1,2 χιλιόμετρα. 


Ήταν πιθανώς αρχικά βαμμένο και επιχρυσωμένο, αλλά έχει ξεθωριάσει προ πολλού. Θα πρέπει να μπείτε από την ανατολική πύλη και να δείτε τα ανάγλυφα σε μια δεξιόστροφη κατεύθυνση.
    MyPhotoPics