Ναός Ta Prohm, Καμπότζη

Ο ναός Ta Prohm βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο ανατολικά της Angkor και στο νότιο άκρο της Ανατολικής Baray στην Καμπότζη. Ο συνδυασμός φωτογένειας των δέντρων, ατμόσφαιρας και το περιβάλλον της ζούγκλας τον κάνουν έναν από τους δημοφιλέστερους ναούς.
Το 1186 μ.Χ., ο βασιλιάς των Χμερ Jayavarman VII ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα οικοδομής δημοσίων έργων. Ο Rajavihara ("μοναστήρι του βασιλιά»), γνωστό  σήμερα ως Ta Prohm ("πρόγονος Brahma"), ήταν ένας από τους πρώτους ναούς που ιδρύθηκε και η στήλη για τον εορτασμό της θεμελίωσης δίνει την ημερομηνία 1186 μ.Χ.
Έγινε προς τιμήν της οικογένειάς του. Κύρια εικόνα του ναού, η Πρατζναπαραμίτα, η προσωποποίηση της σοφίας, διαμορφώθηκε από τη μητέρα του βασιλιά. Οι βόρειοι και νότιοι ναοί στον τρίτο περίβολο ήταν αφιερωμένοι στον Γκουρού του βασιλιά και στον μεγαλύτερο αδελφό του.
Μετά την πτώση της Αυτοκρατορίας των Χμερ τον 17ο αιώνα, εγκαταλείφθηκε για αιώνες. Όταν η προσπάθεια για την αποκατάσταση των ναών του Angkor ξεκίνησε στις αρχές του 21ου αιώνα, το Ecole francaise d'Orient Extreme- αποφάσισε ότι ο Ta Prohm θα μείνει σε μεγάλο βαθμό όπως  βρέθηκε, για να παραμείνει γραφικός. 



Από το 2013, όμως η Αρχαιολογική υπηρεσία της Ινδίας έχει αποκαταστήσει τα περισσότερα μέρη του ναού μερικά από τα οποία έχουν κατασκευαστεί από το μηδέν. 




Ξύλινα πεζοδρόμια, πλατφόρμες και κιγκλιδώματα έχουν τεθεί σε εφαρμογή γύρω από την περιοχή για να προστατευθεί το μνημείο από περαιτέρω ζημιές λόγω της μεγάλης εισροής τουριστών.


Ο Ta Prohm δεν έχει πολλά αφηγηματικά ανάγλυφα (σε σύγκριση με άλλους ναούς). Μια εξήγηση που έχει δοθεί είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της αφήγησης και τα έργα τέχνης του ναού πρέπει να έχουν καταστραφεί από ινδουιστές εικονοκλάστες μετά το θάνατο του Jayavarman VII.
    MyPhotoPics