Κάστρο Hohenwerfen, Αυστρία

Το κάστρο Hohenwerfen βρίσκεται πάνω από την πόλη Werfen στην κοιλάδα Salzach, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια τουSalzburg στην Αυστρία, σε ένα λόφο ύψους 623 μέτρων. Περιβάλλεται από τις Άλπεις Berchtesgaden και την οροσειρά Tennengebirge.


Το πρώτο οχυρωματικό έργο έγινε μεταξύ 1075 και 1078 κατά την αυτοκρατορική ανάληψη. Υπήρξε διαμάχη του Αρχιεπισκόπου Gebhard του Σάλτσμπουργκ και του βασιλιά Henry IV για την χρήση του ως στρατηγικό ανάχωμα.

Τελικά ο Gebhard εκδιώχθηκε το 1077 και δεν μπορούσε να επιστρέψει στη Σάλτσμπουργκ μέχρι το 1086, παρά μόνο για να πεθάνει στο Hohenwerfen δύο χρόνια αργότερα. Στους αιώνες που ακολούθησαν το κάστρο Hohenwerfen υπηρέτησε κυβερνήτες του Σάλτσμπουργκ, πρίγκιπες, αρχιεπισκόπους, όχι μόνο ως στρατιωτική βάση αλλά και ως  κατοικία.

Εναλλακτικά χρησιμοποιήθηκε ως κρατική φυλακή και ως εκ τούτου είχε μια κάπως απειλητική φήμη. Τοίχοι της φυλακής του έχουν δει την τραγική μοίρα πολλών "εγκληματιών" όπως και διάφορων ευγενών με υψηλή θέση που έχουν επίσης φυλακιστεί εκεί. 
Ηγεμόνες όπως ο Αρχιεπίσκοπος Adalbert III, που συνελήφθη το 1198, ο Αλβέρτος του Friesach το 1253, ο κυβερνήτης Σίγκμουντ von Dietrichstein, που συνελήφθει από αντάρτες αγρότες το 1525, και ο πρίγκιπας-Αρχιεπίσκοπος Wolf Dietrich Raitenau, ο οποίος πέθανε εδώ το 1617 μετά από έξι χρόνια φυλάκισης.
Το 1931 το φρούριο, που από το 1898 ανήκε στον αρχιδούκα
της Αυστρίας Eugen, έπαθε ζημιές μετά από πυρκαγιά και, αν και αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό, έπρεπε τελικά να πουληθεί στη  διοίκηση Reichsgau Σάλτσμπουργκ το 1938.Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο εκπαίδευσης από την Αυστριακή Χωροφυλακή (αγροτική αστυνομία) μέχρι το 1987.


Σήμερα το προπύργιο, διευρυμένο και αφού ανακαινίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων, λειτουργεί ως ένα κάστρο περιπέτειας για τους επισκέπτες του. 






Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα που προσφέρονται είναι οι ξεναγήσεις που δείχνουν την μεγάλη συλλογή όπλων, το μουσείο  με τα γεράκια, καθώς και μια ταβέρνα. Στο ιστορικό κέντρο γερακιών, γίνονται καθημερινές επιδείξεις πτήσεων από διάφορα αρπακτικά πουλιά.
    MyPhotoPics