Παρήλιον

To “Παρήλιον”, αγγλικά Sundog, εμφανίζεται με τη μορφή φωτεινών λαμπερών κηλίδων  δεξιά και αριστερά του ήλιου, στις 22°  από αυτόν. Προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού φωτός πάνω στους εξαγωνικούς παγοκρυστάλλους των νεφών.  

Επειδή, βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία του φαινομένου είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, συμβαίνει σε νέφη που βρίσκονται σε ύψος άνω των 6.000 μ. και συγκεκριμένα στα λεγόμενα θυσανοστρώματα (Cirrostratus).



Ο Αριστοτέλης, "Μετεωρολογικά" ΙΙΙ.2, 372α14, αναφέρει ότι: "Δύο Παρήλεια ανατέλλουν μαζί με τον ήλιο και τον ακολουθούν ολόκληρη την ημέρα μέχρι τη δύση του".
Τα Παρήλεια βρίσκονται πάντα ένθεν και ένθεν του ήλιου, πλευρικά και ποτέ από πάνω ή από κάτω. Λέγονται και ψευδείς ήλιοι, είναι έγχρωμες κηλίδες, συνήθως κυκλικές ενώ διακρίνονται κυρίως κατά την ανατολή και τη δύση του και σπανιότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας!



Παρήλιο, πληθυντικός Parhelia, προέρχεται από την ελληνική λέξη παρήλιον, Παρελίων, που σημαίνει "δίπλα από τον ήλιο" από το παρά, που σημαίνει "δίπλα" και ήλιος, που σημαίνει "ήλιος".
    ΜyPhotoPics