Πυραμίδα του Μπολ, Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία

Η Πυραμίδα του Μπολ είναι ένα διαβρωμένο απομεινάρι ασπιδοειδούς ηφαιστείου και
καλδέρας, που  σχηματίστηκε περίπου επτά 
εκατομμύρια χρόνια πριν. Βρίσκεται 20 χλμ. ανατολικά της νήσου Λορντ Χάου,  Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρισμένο από την ΟΥΝΕΣΚΟ (το 1982).
Το ύψος του βράχου φτάνει τα 562 μέτρα ενώ το μήκος του τα
200 μέτρα. Γύρω του υπάρχουν λιγοστές μικρές νησίδες. Πήρε το όνομά της από τον Henry Lidgbird Ball που την ανακάλυψε το 1788, την ίδια χρονιά που ανακάλυψε και το νησί Λορντ Χάου.


Η πρώτη επιτυχημένη αναρρίχηση πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1965 από μια ομάδα ορειβατών από το Σίδνεϊ, ενώ είχε πραγματοποιηθεί μια πρώτη απόπειρα το 1964, από μια άλλη ομάδα του Σίδνεϊ, χωρίς επιτυχία.
Το μέλος εκείνης της πρώτης αποτυχημένης αποστολής, ο επιχειρηματίας Ντικ Σμιθ, θα επιστρέψει το 1979 με μια νέα αποστολή και θα σηκώσει μια σημαία της Νέας Νότιας Ουαλίας, που τους παρείχε ο τότε πρωθυπουργός, στην κορυφή, ανακηρύσσοντάς την και τυπικά έδαφος της πολιτείας.
Η αναρρίχηση απαγορεύτηκε το 1982 με σχετική πράξη, ενώ από το 1986 απαγορεύεται και η πρόσβαση στο νησί. Το 1990, πάντως, οι περιορισμοί έγιναν λιγότερο αυστηροί επιτρέποντας την αναρρίχηση σε ορισμένο αριθμό ατόμων και μόνο ύστερα από άδεια από τα αρμόδια όργανα.


Το 2001, ανακαλύφθηκε πως στην πυραμίδα κατοικούσε ένα ενδημικό είδος εντόμου που
ζεί σε ύψος 100 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, κάτω από θάμνους του είδους Melaleuca howeana. 
    MyPhotoPics