Azorella compacta

Η Azorella compacta, επίσης γνωστή ως "Llareta" στα ισπανικά και ως Azorella Yareta, είναι ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας των Apiaceae και προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Εμφανίζεται στα λιβάδια Puna των Άνδεων στο Περού, τη Βολιβία, τη βόρεια Χιλή, και τη δυτική Αργεντινή σε υψόμετρο μεταξύ 3.200 και 4.500 μέτρων.


Είναι ένα αειθαλές φυτό με ροζ ή στο χρώμα της  λεβάντας λουλούδια. Είναι  αυτογονιμοποιούμενα φυτά ερμαφρόδιτα και γονιμοποιούνται από έντομα. Το φυτό προτιμά αμμώδη, καλά στραγγιζόμενα εδάφη. 




Μπορεί να αυξηθεί σε φτωχά θρεπτικώς εδάφη που είναι όξινα, ουδέτερα ή βασικά, αλκαλικά. Είναι καλά προσαρμοσμένο σε υψηλή ηλιακή ακτινοβολία που χαρακτηρίζει τις ορεινές περιοχές των Άνδεων και δεν μπορεί να αναπτυχθεί στη σκιά.


Τα φύλλα του φυτού αναπτύσσονται σε ένα εξαιρετικά συμπαγές, πυκνό στρώμα που μειώνει την απώλεια θερμότητας. Αυτό το χαλί φυτρώνει κοντά στο έδαφος, όπου η θερμοκρασία του αέρα είναι ένα ή δύο βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία.

Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας είναι αποτέλεσμα της ακτινοβολίας μεγάλου μήκους κύματος που ακτινοβολείται εκ νέου από την επιφάνεια του εδάφους, που είναι συνήθως σκούρο γκρι προς μαύρο στο Puna.




Εκτιμάται ότι αυξάνεται περίπου 1,5 εκατοστά ανά έτος. Πολλές yaretas εκτιμάται ότι είναι πάνω από 3.000 ετών. Αν και παραδοσιακά η συγκομιδή για καύσιμα, αργής καύσης, την κάνει στην πράξη μη βιώσιμη.
    MyPhotoPics