Torcal de Antequera, Ισπανία



Η El Torcal de Antequera είναι ένα φυσικό καταφύγιο στην οροσειρά Sierra del
Torcal βρίσκεται στα νότια της πόλης  της  
Antequerα, στην επαρχία της Μάλαγα, Ανδαλουσία, Ισπανία. 

Είναι γνωστή για τις ασυνήθιστες γεωμορφές της, και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά καρστικού τύπου τοπία στην Ευρώπη. Οι ρίζες της χρονολογούνται από την εποχή του Μεσοζωικού και η έκτασή της είναι περίπου 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα.



Η περιοχή χαρακτηρίστηκε Φυσικό Μνημείο εθνικού ενδιαφέροντος, τον Ιούλιο του 1929 και ένα Φυσικό Πάρκο περίπου 17 τετραγωνικών χιλιομέτρων δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1978.



Η Sierra del Torcal (ή El Torcal) είναι μια μικρή οροσειρά που χωρίζει τις πόλεις της Antequera και της Μάλαγα. Έχει τέσσερις γεωλογικές ενότητες: Sierra Pelada, Torcal Alto, Torcal Bajo και Tajos  Laderas. 


Το υψηλότερο σημείο στο Ελ Torcal είναι η Camorro de las Siete Mesas (1336 μ), στην Torcal Alto. Το Torcal περιλαμβάνει σπηλιές και άλλες υπόγειες μορφές, μερικές από τις οποίες είναι ιστορικής σημασίας, όπως το Cueva del Toro (Σπηλιά του Ταύρου) με ευρύματα νεολιθικών αντικειμένων. 



Η προέλευσή τους επίσης, σχετίζεται με τη διάλυση των υπογείων  ασβεστόλιθων από τα όμβρια ύδατα, ηλικίας περίπου 150 εκατομμυρίων ετών.
Η El Torcal υποστηρίζει μια εντυπωσιακή ποικιλία από αγριολούλουδα, που περιλαμβάνει κρίνα, ναζωραίους, κόκκινες παιώνιες, άγρια τριαντάφυλλα, δέντρα και τριάντα ποικιλίες ορχιδέας. Πολλά είδη ερπετών όπως το φίδι Μονπελιέ και την σαύρα Eyed. 


Άλλα είδη που περιλαμβάνει είναι το όρνιο, το Ανδαλουσιανό αγριοκάτσικο, και νυκτόβια θηλαστικά όπως ασβός, νυφίτσα και τα τρωκτικά.
Είναι προσβάσιμη με ασφαλτοστρωμένο δρόμο από το χωριό Villanueva de la Concepcion.

Εξορυξη Αμμωνίτων στην Torcal de Antequera από τον Φυσικό τους Χώρο.
   Ο κοχλίας βράχος
    MyPhotoPics