Chateau de Chambord, Γαλλία

Το βασιλικό Chateau de Chambord στη Chambord, Loir-et-Cher, Γαλλία, αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα  κάστρα στον κόσμο, λόγω της πολύ ξεχωριστής γαλλικής αρχιτεκτονικής της Αναγέννησης η οποία συνδυάζει την παραδοσιακή γαλλική μεσαιωνική μορφή με τις κλασικές δομές της Αναγέννησης. 
Το κτίριο, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ 
κατασκευάστηκε από το βασιλιά Φρανσουά Ι. Είναι ο μεγαλύτερος πύργος στην κοιλάδα του Λίγηρα και χτίστηκε για να χρησιμεύσει ως ένα κυνηγητικό  καταφύγιο για τον Francois I, ο οποίος διατηρούσε βασιλικές κατοικίες στο Chateau de Blois και Chateau d'Amboise. 
Ο αρχικός σχεδιασμός του Chateau de Chambord αποδίδεται, αν και με αρκετές αμφιβολίες, στον Domenico da Cortona. Ορισμένοι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι για την γαλλική Αναγέννηση ο αρχιτέκτονας Philibert Delorme είχε παίξει σημαντικό ρόλο στον 
σχεδιασμό του πύργου.


Το Chambord έχει μεταβληθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των
είκοσι οκτώ χρόνων της κατασκευής του (1519-1547), κατά την οποία είχε την επίβλεψη επί τόπου ο Pierre Nepveu.


Το 1792, μερικά από τα έπιπλα πουλήθηκαν και η ξυλεία είχε αφαιρεθεί. Για ένα διάστημα το κτίριο εγκαταλήφθηκε αν και κατά τον 19ο αιώνα κάποιοι έκαναν προσπάθειες αναστήλωσης. 

Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έργα τέχνης από τις συλλογές του Λούβρου και Compiegne μεταφέρθηκαν στο Chateau de Chambord. Τώρα είναι ανοικτό για το κοινό.
    MyPhotoPics