Η έρημος Γκόμπι είναι μεγάλη έρημος της Ασίας. Καλύπτει τμήματα της βόρειας και βορειοδυτικής Κίνας και της νότιας Μογγολίας. Οριοθετείται από το Αλτάια Όρη και τα λιβάδια και τις στέπες της Μογγολίας στα βόρεια, τον διάδρομο Χεχσί και το οροπέδιο του Θιβέτ στα νοτιοδυτικά, και τη βόρεια πεδιάδα της Κίνας στα νοτιοανατολικά.
Η έρημος Γκόμπι είναι πιο αξιοσημείωτη ως τμήμα της Μεγάλης Μογγολικής Αυτοκρατορίας και ως τόπος αρκετών σημαντικών πόλεων κατά μήκος του δρόμου του μεταξιού.
Έχει μέγιστο μήκος 1.600 χιλιόμετρα και πλάτος 800 χιλιόμετρα και καλύπτει 1.300.000 χλμ², κάτι που την κατατάσσει ως την πέμπτη μεγαλύτερη έρημο στη Γη και τη μεγαλύτερη στην Ασία.
Αποτελείται από αρκετά διακριτές οικολογικές και γεωγραφικές περιοχές με βάση τις μεταβολές στο κλίμα και τη τοπογραφία. Μια είναι η οικοπεριοχή της στέπας της Ανατολικής ερήμου Γκόμπι, μια παλαιοαρκτική οικοπεριοχή στην έρημο και βιότοπος ξηρικών θάμνων, στην οποία απαντάται η βακτριανή καμήλα και διάφορα άλλα ζώα.
Είναι αποτέλεσμα της σκιάς βροχής που δημιουργούν τα Ιμαλάια στις υγρές αέριες μάζες που έρχονται από τον Ινδικό Ωκεανό στην περιοχή της ερήμου.
Καλύπτεται κυρίως από εκτεθειμένο βράχο και λιγότερο από άμμο, και μορφολογικά είναι ένα αχανές υψίπεδο σε υψόμετρο 800 ως 1000 μέτρων, με λίγα υψώματα.
Στην έρημο Γκόμπι συναντάμε την ασιατική καμήλα, τη λεγόμενη βακτριανή με τις δύο καμπούρες. Οι καμήλες παίρνουν το νερό που χρειάζονται για την επιβίωσή τους στην έρημο, από το λίπος που έχουν αποθηκευμένο στις καμπούρες τους.