Μονή Καισαριανής, Αθήνα, Ελλάς

Η Μονή Καισαριανής είναι μεσαιωνική εκκλησία στην Αθήνα, Ελλάς. Βρίσκεται στον Υμηττό, στην πεδιάδα, σχεδόν στο
μέσον του μήκους της δυτικής πλαγιάς. Παλιά το τοπίο ήταν δενδρόφυτο γεμάτο ελιές. Κοντά στην Μονή ανάβλυζε πηγή με άφθονο και κρύο νερό. Η πηγή αυτή είναι μάλλον η από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους ποιητές αποκαλούμενη "Καλλία".

Λίγο πιο πάνω από το σημείο αυτό η τοποθεσία στην αρχαιότητα ήταν αφιερωμένη στην Αφροδίτη και ονομαζόταν «Κυλλού Πήρα», σήμερα κοινώς «Καλλοπούλα». Στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ιδρύθηκε Χριστιανικός ναός κοντά στην πηγή, του οποίου τα δομικά υλικά αργότερα χρησιμοποιήθηκαν στα μεταγενέστερα γύρω κτήρια. 
Ο σημερινός ναός κτίστηκε τον 11ο αιώνα, και είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδή, εγγεγραμμένου με τρούλο.  Το εσωτερικό του ναού κοσμείται με τοιχογραφίες που χρονολογούνται πριν από το 1700, ενώ οι τοιχογραφίες του νάρθηκα είναι λίγο πρωιμότερες. 


Σύμφωνα με επιγραφή είναι το έργο του Ιωάννη Υπατίου, το 1682. Σώζεται επίσης παρεκκλήσιο στα βόρεια του ναού, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο και αποτελεί προσθήκη του 16ου αιώνα.

Το συγκρότημα που σώζεται σήμερα οικοδομήθηκε τον 11ο αιώνα και παρέμεινε σε χρήση καθ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Γύρω από το ναό αυτό αναπτύχθηκε η περιοχή, η οποία σήμερα ονομάζεται Καισαριανή. Για πρώτη φορά η Καισαριανή αναφέρεται σε επιστολή του μητροπολίτη Αθηνών Μιχαήλ Ακομινάτου στις αρχές του 13ου αιώνα.
                 MyPhotoPics